Typická krémová polievka, ktorá sa konzumuje v Írsku na Deň svätého Patrika, teda 17. marca. Pôvodne ale táto polievka pochádza z Nemecka. Je zaujímavá tým, že okrem syra je jej dôležitou ingredienciou aj pivo.
Ingrediencie:
- 300 g tvrdého syra, napríklad čedaru či goudy
- 300 g taveného smotanového syra
- 500 ml piva
- 1000 ml kuracieho vývaru
- 1 cibuľa
- 2 strúčiky cesnaku
- 1 PL masla
- 2 PL kukuričného škrobu
- 2 PL dijonskej horčice
- slanina a pažítka na ozdobu (voliteľné)
- soľ, korenie
Postup:
- V hrnci na masle zosklovaťte nadrobno nakrájanú cibuľu a prelisované strúčiky cesnaku, restujte približne 3-5 minút.
- Následne zmes preložte do kuchynského robota, prilejte jednu šálku vývaru a rozmixujte.
- Cibuľovú zmes nalejte späť do hrnca a prilejte zvyšný vývar aj pivo.
- Keď sa začne zmes variť, pridajte nastrúhaný tvrdý syr a kukuričný škrob.
- Všetko dôkladne premiešajte a potom pridajte do hrnca aj na kúsky nakrájaný tavený syr a dijonskú horčicu.
- Na miernom plameni potom zmes dôkladne premiešajte, aby sa všetok syr dokonale rozpustil.
- Za stáleho miešania povarte približne 10 minút.
- Na záver dochuťte soľou a korením.
Polievku podávajte v chlebových miskách posypanú orestovanými kúskami slaniny a pažítkou.