Nájdete na jedálnych lístkoch tých najznámejších reštaurácií. Pripravte si ich spoločne so zeleninovým pyré! Týmto lahodným pokrmom zaručene ohromíte všetkých, ktorí ho ochutnajú.
Ingrediencie
- 800 g hovädzích líčok
- 350 ml červeného vína
- 750 ml hovädzieho vývaru
- 50 ml mlieka
- 750 g petržlenu
- 250 g zeleru
- 8 šalotiek
- 2 jablká
- 2 strúčiky cesnaku
- 60 g masla
- 30 g aspoň 80% horkej čokolády (nemusí byť)
- 1 lyžička čiernorybízového alebo černicového džemu
- čerstvý tymián
- soľ, korenie
Postup
- Predhrejte rúru na 140°C.
- Nadrobno nakrájajte cesnak a šalotky rozkrojte napoly.
- V hrnci či hlbšej panvici v polovici množstva masla hovädzie líčka zľahka z každej strany niekoľko minút restujte.
- Mäso vyberte, pridajte šalotku a restujte približne 8 až 10 minút.
- Pridajte cesnak, tymian a všetko dôkladne premiešajte.
- Po niekoľkých minútach vráťte do hrnca hovädzie líčka a všetko zalejte červeným vínom.
- Priveďte do varu a varte do doby, než sa množstvo vína zredukuje približne na polovicu.
- Nastrúhajte do zmesi horkú čokoládu (ak ste sa ju rozhodli použiť).
- Prilejte hovädzí vývar, priveďte ho do varu a pridajte korenie.
- Hrniec prekryte alobalom, priklopte pokrievkou a vložte do predhriatej rúry.
- Pečte približne 4 hodiny, kým mäso dokonale zmäkne.
- V medziobdobí si olúpte a nakrájajte na menšie kúsky petržlen, zeler a jablká, z ktorých odstráňte jadrovník.
- Zeleninu a jablká 10 minút poduste v panvici na masle do zmäknutia.
- Následne zmes preložte do kuchynského robota, pridajte mlieko, soľ, korenie a rozmixujte dohladka.
- Vyberte z hrnca líčka, pridajte džem, prípadne dokoreňte a na stredne silnom ohni povarte omáčku do zhustnutia.
Hovädzie líčka na červenom víne sa najčastejšie podávajú so zemiakovou kašou.
Okrem hovädzieho mäsa sa na víne veľmi často pripravuje aj zverina. Ak máte pre toto mäso slabosť, pozrite sa ako pripraviť zverinové hody .