Hľadáte perfektnú prílohu na víkendový obed? Tieto epické zapekané zemiaky s parmezánom a cesnakovým maslom sú zvonku krásne chrumkavé a vo vnútri naopak skvele jemné. A pritom sa jedná o taký jednoduchý pokrm!
Ingrediencie
- 1,5 kg baby červených zemiakov, umytých a pokrájaných na štvrtky
- 1/4 šálky (60 ml) olivového oleja
- 6 veľkých strúčikov cesnaku, jemne nasekaných alebo drvených
- soľ a čierne korenie podľa chuti
- 1 polievková lyžica talianskeho korenia
- 3/4 šálky strúhaného parmezánu
- 1/2 šálky masla
- čerstvá nasekaná petržlenová vňať, na ozdobu
- 1/2 šálky chrumkavých kúskov slaniny (voliteľne)
Postup
- Predhrejte rúru na 200 °C.
- Veľký plech na pečenie pomažte olivovým olejom a odložte nabok.
- Baby červené zemiaky predvarte vo vriacej vode cca 5 až 8 minút.
- Vo veľkej miske zmiešajte 1/4 šálky olivového oleja, cesnak, soľ, korenie, korenie a parmezán a premiešajte.
- Pridajte trochu viac olivového oleja, pokiaľ parmezán väčšinu absorboval.
- Predvarené zemiaky poriadne premiešajte s pripravenou zmesou, aby boli všetky rovnomerne obalené.
- Na pripravený plech rozložte zemiaky v jednej vrstve rezom dole.
- Vložte plech na spodný rošt rúry.
- Pečte zemiaky po dobu 25 minút (z toho ich po 15 minútach obráťte), kým nebudú na okrajoch hnedé a chrumkavé.
- Medzitým v mikrovlnke rozpustite maslo a zmiešajte ho s nasekanou petržlenovou vňaťou.
- Opečené zemiaky vyberte z rúry a pokvapkajte ich maslom s petržlenovou vňaťou.
- Pridajte kúsky slaniny, premiešajte, aby ste zemiaky dobre obalili, a ihneď podávajte.
- Užite si to!