Tento recept je ideálny ako príloha aj samostatný pokrm. Skvelé je pripraviť si pohostenie, kedy k nim budete servírovať rôzne dipy, z ktorých si môžu hostia vyberať.
INGREDIENCIA
- 8 veľkých zemiakov na pečenie
- 350 g ružičiek brokolice
- 1 veľká jemne nasekaná cibuľa
- 4 strúčiky prelisovaného cesnaku
- 2 šálky strúhaného čedaru
- 1/2 šálky kyslej smotany
- 1/4 šálky mlieka
- soľ, korenie
POSTUP
- Predhrejte rúru na 190°C.
- Potrite zemiaky lyžicou oleja a prepichnite ich nožom, aby z nich mohla odchádzať para.
- Pečte 1,5 hodiny do zmäknutia.
- Ponorte brokolicu do vriacej vody, kým nezmäkne (asi 5 min).
- Zlejte vodu a brokolicu prepláchnite.
- Nechajte usušiť a potom ju nahrubo nasekajte.
- Na panvici na lyžici oleja osmažte jemne posekanú cibuľu, až zmäkne (cca 10 min), potom na 2 minúty pridajte drvený cesnak.
- Odstavte z ohňa.
- Predpečené zemiaky nechajte trochu vychladnúť, aby sa s nimi dalo pracovať.
- Zrežte pozdĺžne vrch zemiaka a opatrne vydlabajte vnútro.
- Vydlabané vnútro zemiakov zmiešajte s brokolicou, cibuľou a cesnakom, pridajte strúhaný syr, soľ a korenie.
- Premiešajte a zmesou naplňte vydlabané zemiaky.
- Pečte ďalších 30 minút.
- Na záver môžete každý zemiak ešte posypať trochou syra a nechať ho rozpiecť.