Dokonalá pečená karamelizovaná zelenina s rozmarínom a medom sa ako príloha hodí takmer ku každému jedlu a vy ju budete chcieť pripravovať jednoducho stále!
Ingrediencie
Pečená zelenina
- 500 g olúpanej mrkvy, pozdĺžne rozpolené, ak je hrubá
- 500 g rozpolených baby zemiakov
- 2 lyžice extra panenského olivového oleja
- 1 lyžica medu alebo čistý javorový sirup
- 1 čajová lyžička drvenej rasce
- 1 lyžička údené papriky
- 3/4 čajovej lyžičky soli
- 1/4 čajovej lyžičky kajenského korenia
- 1 lyžica nasekaného čerstvého rozmarínu
Jogurtovo-medová omáčka
- 1 šálka gréckeho jogurtu bez tuku
- 1 a 1/2 lyžice medu
Postup
- Umiestnite rošt do spodnej tretiny vašej rúry a predhrejte rúru na 200 stupňov C.
- Veľký plech vyložte papierom na pečenie a ten potrite olivovým olejom.
- Mrkva a zemiaky dajte doprostred plechu.
- Zeleninu pokvapkajte olivovým olejom a medom, potom posypte rascou, údenou paprikou, soľou a kajenským korením a premiešajte.
- Pečte, kým zelenina nie je krásne upečená a vo vnútri mäkká, asi 25 až 30 minút, v polovici pečenia premiešajte.
- Upečenú zeleninu posypte čerstvým rozmarínom.
- Zatiaľ čo sa zelenina pečie, pripravte si omáčku.
- V malej miske spoločne premiešajte grécky jogurt a med.
- Zeleninu preložte na servírovací tanier.
- Podávajte teplé s omáčkou.