Uhorka je obľúbená letná ingrediencia do mnohých šalátov a ďalších pokrmov studenej kuchyne, ale taktiež sa z nej pripravuje účinná pleťová maska. Avšak také ľadovo vychladené pitie, ktorého základnou zložkou je práve uhorka vás vždy poteší a osvieži.
Ostatne už ste skúšali použiť uhorku na omáčku, či už z tých kyslých alebo čerstvých? Ak ešte nie, potom sa pozrite na jednoduché recepty na omáčky z uhoriek ako vynikajúci hlavný chod .
Ingrediencie:
- 1 hrnček vody
- 1/2 – 1 hrnček hnedého cukru
- 1 šalátová uhorka
- 6 chemicky neošetrených citrónov
- Ľad
Postup:
- Najskôr začneme uvarením jednoduchého cukrového sirupu.
- Do malého hrnca nasypeme hnedý cukor a zalejeme vodou. Stačí pol hrnčeka, ak nechceme príliš sladký nápoj, ale ani celý hrnček neuškodí pre milovníkov sladšieho pitia.
- Na strednom ohni privedieme za stáleho miešania do varu.
- Počkáme, kým sa cukor úplne nerozpustí a odstavíme asi na 5 minút.
- Potom ešte teplé vložíme do chladničky a necháme úplne vychladnúť cca 1 hodinu.
- Pripravíme si mixér, vhodíme doň na plátky či kúsky nakrájanú uhorku a dôkladne rozmixujeme.
- Hneď potom si vyberieme misku, dáme na nej sito a vlejeme uhorku, ktorú cez sito precedíme.
- Necháme odkvapkať, až dužina pustí všetku tekutinu a my zaplníme zhruba 75% hrnčeka.
- Vezmeme džbán, vlejeme doň tekutinu z uhoriek, pridáme čerstvo vylisovanú šťavu z citrónov a vychladený cukrový sirup.
- Prisypeme ľad podľa ľubovôle a dolejeme studenou vodou.
- Pri servírovaní môžeme ozdobiť uhorkou, citrónom, mätou alebo aj kúskom ovocia. Záleží na fantázii.