Keď človeka prepadne chuť na lahodné pitie, ktoré osvieži v horúcom počasí, potom stojí za to vyskúšať ako ingredienciu čerstvý zázvor. Nápoj bude sladký, ale zároveň aj pikantný.
Kocky ľadu podčiarknu výslednú chuť celého nápoja. Zázvor je väčšinou využívaný v zimných mesiacoch na prípravu teplého čaju, ktorý zahreje a ešte funguje ako prevencia prechladnutia.
Ingrediencie:
- 4 veľké chemicky neošetrené citróny
- 3 cm čerstvého zázvoru
- 1/2 hrnčeka hnedého cukru
- 4 hrnčeky ľadovo vychladenej vody
- 3/4 lyžičky morskej soli
- 1 hrsť čerstvých lístkov mäty
- Ľadové kocky
Postup:
- Každý citrón umyjeme spolu s kúskom zázvoru, necháme chvíľu odkvapkať a potom pomocou kuchynskej utierky osušíme.
- Citróny prepolíme a pomocou lisu na citrusy z neho vytlačíme všetku šťavu.
- Zázvor nastrúhame a dáme do sklenenej misy.
- Prilejeme citrónovú šťavu, zasypeme cukrom a všetko zalejeme ľadovou vodou.
- Dôkladne premiešame, aby sa cukor úplne rozpustil.
- Potom si pripravíme džbán, dáme naň sito alebo sitko a všetko cez neho precedíme.
- Pomocou špachtle pretlačíme aj kúsky dužiny, aby pretiekla všetka šťava.
- K dokonalosti už len stačí prihodiť ľadové kocky a pri podávaní ozdobiť lístkami čerstvej mäty.