Rožteky môžete na záver posypať nielen makom a sezamovým semienkom, ale aj semienkom ľanovým, slnečnicovým či tekvicovým. Záleží, ktorému z nich dávate prednosť!
Ingrediencie:
- 5 šálok múky
- 200 g taveného syra
- 1 šálka teplého mlieka
- 2 čajové lyžičky suchého droždia
- 1 PL cukru
- 2 PL oleja
- 2 žĺtky
- 1 bielok
- 1 čajová lyžička soli
- mak a sezamové semienka na posypanie
Postup:
- Z droždia, cukru a trochy mlieka vypracujte kvások. Nechajte 5 minút odstáť.
- V medziobdobí si v miske zmiešajte múku a soľ.
- Následne k nim pridajte kvások.
- Zľahka premiešajte a pridajte zvyšok mlieka, žĺtky, olej a nadrobno nakrájaný syr.
- Ručne vypracujte do podoby hladkého nelepivého cesta.
- Nechajte aspoň 20 minút vykysnúť.
- Následne cesto rozvaľkajte valčekom, pomocou noža rozrežte na trojuholníky, ktoré následne zrolujte do podoby rožku. Veľkosť a silu cesta zvoľte podľa toho, aké veľké rožteky chcete vytvoriť.
- Rožteky premiestnite na plech a nechajte ich ešte chvíľku vykysnúť.
- Predhrejte rúru na 180°C.
- Na záver potrite rožky bielkom a posypte makom a sezamovým semienkom.
- Pečte v predhriatej rúre približne 20-25 minút dozlatista.