Lahodné, krásne jemné smotanové rizoto. Maslová tekvica je po upečení presne taká ako napovedá jej meno. Vyskúšajte sami.
Ingrediencie
- 600 g maslovej tekvice
- 200 g ryže arborio
- 500 ml kuracieho vývaru
- 100 g anglickej slaniny
- 1 cibuľa
- 2 strúčiky cesnaku
- 70 g tvrdého syra (eidam, čedar)
- 2 lyžice píniových orieškov alebo slnečnicových semienok
- soľ
- korenie
- 100 ml bieleho stolného vína
- 2 lyžice masla
Postup
- Rozohrejte rúru na 180 °.
- Tekvíc olúpte, očistite a pokrájajte na malé kúsky. Vložte do pekáča vymasteného maslom, posoľte, okoreňte, premiešajte a pečte 20 minút.
- Vo väčšom hrnci opečte na drobno nakrájanú slaninu.
- Vyberte z hrnca a odložte bokom av tuku zo slaniny orestujte najemno nasekanú cibuľu.
- Keď cibuľa zosklovatí, pridajte nasekaný cesnak a ryžu. Krátko opečiete, zalejte vývarom a minútu premiešajte.
- Zalejte kuracím vývarom, priveďte do varu a varte kým ryža neabsorbuje všetku tekutinu a nezmäkne (ak je potrebné, prilejte trochu vody). Potom odstavte z platne.
- Upečenú tekvicu vyberte z rúry a spoločne so slaninou a nastrúhaným syrom ju zľahka vmiešajte do uvarenej ryže. Dochuťte soľou a korením.
- Na panvici opečte pár minút na sucho píniové oriešky alebo slnečnicové semienka.
- Tekvicové rizoto posypte opraženými orieškami alebo semnínkami a servírujte.