Rizoto z tekvice je jednoduchý a tradičný recept talianskej kuchyne. Je typické predovšetkým pre severné regióny, kde sa pestuje ako ryža, tak aj tekvica typu Mantua. Tá je chuťou podobná maslovej tekvici, ktorú bežne zoženiete u nás.
Ingrediencie
- 450 g maslovej tekvice
- 1 cibuľa
- 1,5 l zeleninového vývaru
- 400 g ryže Carnaroli alebo Arborio
- 80 g masla
- 100 g strúhaného parmezánu
- 3 lyžice olivového oleja
- soľ
- korenie
Postup
- Tekvicu olúpte, odstráňte semienka a dužinu pokrájajte na kocky.
- V hrnci rozohrejte olivový olej, pridajte nakrájanú cibuľu a polovicu masla a opečte do zlatista.
- Pridajte tekvicu, podlejte trochou vývaru, zakryte a varte 10 minút.
- Keď tekvica absorbuje všetok vývar, pridajte ryžu, zalejte zvyšným vývarom a varte 15 minút.
- Dochuťte soľou a korením, vypnite teplo, do rizota vmiešajte nastrúhaný parmezán a zvyšok masla a môžete podávať.