Jednoduché zdravé tekvicové rizoto bez lepku a živočíšnych produktov. Kapustičky pridajú ďalšie živiny a obohatia celkovú chuť.
Ingrediencie
- 1 cibuľa
- 3 strúčiky cesnaku
- 3 lyžice olivového oleja
- 300 g ryže Arborio
- g ružičkového kelu
- 1 l zeleninového vývaru
- 1 menšie muškátové tekvica
- 150 ml kokosového mlieka
- soľ
- korenie
- 3 lyžice pekanových alebo vlaššských orechov
Postup
- Hrniec naplňte do polovice vodou, osoľte a priveďte do varu, tekvicu olúpte, očistite a pokrájajte na malé kocky. Dajte do hrnca a varte do zmäknutia.
- Sceďte a tekvicové kocky rozmixujte tyčovým mixérom do hladka.
- V hlbšej panvici rozohrejte 2 lyžice olivového oleja, pridajte najemno nakrájanú cibuľku a opečte.
- Pridajte cesnak nasekaný na drobno a ryžu, 2-3 minúty opečte, potom zalejte vývarom, priveďte do varu a za občasného miešania varte 15 minút.
- Zalejte kokosvým mliekom, pridajte tekvicové pyré, dochuťte soľou a korením a varte ešte 5 minút.
- Hrniec znova spoloviny naplňte vodou, priveďte do varu, vložte kel a 5 minút povarte.
- Sceďte, na panvici rozohrejte lyžicu olivového oleja, pridajte kel a 3 minúty opečte.
- Tekvicové rizoto podávajte v miske alebo na tanieri s porciou opečeného ružičkového kelu na vrchu a posypané orechy.