Srbské rizoto

Srbské rizoto

Rizoto po srbsku pozná väčšina z nás zo školskej jedálne. Ide o počeštený názov pre tradičný balkánsky džuveč. Od ostatných typov rizota sa líši najmä použitím červených paprík, paradajok a pretlaku, ktoré mu dodajú jeho charakteristické sfarbenie. V tradičnom džuveči je tiež v porovnaní so zeleninou a mäsom menšie množstvo ryže.

Ingrediencie

  • 300 g ryže
  • 300 g bravčového mäsa
  • 2-3 PL paradajkového pyré
  • 2-3 PL sekaných sterilizovaných paradajok
  • 80 g sterilizovaného hrášku
  • 1 červená paprika
  • 1 cibuľa
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 600 ml vývaru
  • olivový olej
  • sladká paprika
  • soľ, korenie
  • strúhaný syr a čerstvá petržlenová vňať na posypanie

Postup

  1. Na oleji zľahka orestujte nadrobno nakrájanú cibuľu.
  2. Pridajte na kocky nakrájané bravčové mäso, osoľte, okoreňte a niekoľko minút restujte.
  3. Následne pridajte nakrájanú červenú papriku, cesnak, paradajkový pretlak a sladkú papriku.
  4. Dôkladne premiešajte a nechajte niekoľko minút dusiť.
  5. K zmesi prisypte ryžu, sterilizovaný hrášok, sekané sterilizované paradajky a všetko zalejte vývarom.
  6. Hrniec priklopte pokrievkou a duste až do doby, kedy je ryža mäkká.
  7. Vývar by sa nemal úplne vyvariť, ak je treba, prilejte počas dusenia vývar ešte raz tak, aby malo rizoto správnu konzistenciu.
  8. Dosoľte podľa potreby a servírujte posypané strúhaným syrom či nasekanou čerstvou petržlenovou vňaťou.
Ryžový pokrm so zeleninou a paradajkovým pretlakom
zdroj: elavegan.com

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.