Rizoto po srbsku pozná väčšina z nás zo školskej jedálne. Ide o počeštený názov pre tradičný balkánsky džuveč. Od ostatných typov rizota sa líši najmä použitím červených paprík, paradajok a pretlaku, ktoré mu dodajú jeho charakteristické sfarbenie. V tradičnom džuveči je tiež v porovnaní so zeleninou a mäsom menšie množstvo ryže.
Ingrediencie
- 300 g ryže
- 300 g bravčového mäsa
- 2-3 PL paradajkového pyré
- 2-3 PL sekaných sterilizovaných paradajok
- 80 g sterilizovaného hrášku
- 1 červená paprika
- 1 cibuľa
- 2 strúčiky cesnaku
- 600 ml vývaru
- olivový olej
- sladká paprika
- soľ, korenie
- strúhaný syr a čerstvá petržlenová vňať na posypanie
Postup
- Na oleji zľahka orestujte nadrobno nakrájanú cibuľu.
- Pridajte na kocky nakrájané bravčové mäso, osoľte, okoreňte a niekoľko minút restujte.
- Následne pridajte nakrájanú červenú papriku, cesnak, paradajkový pretlak a sladkú papriku.
- Dôkladne premiešajte a nechajte niekoľko minút dusiť.
- K zmesi prisypte ryžu, sterilizovaný hrášok, sekané sterilizované paradajky a všetko zalejte vývarom.
- Hrniec priklopte pokrievkou a duste až do doby, kedy je ryža mäkká.
- Vývar by sa nemal úplne vyvariť, ak je treba, prilejte počas dusenia vývar ešte raz tak, aby malo rizoto správnu konzistenciu.
- Dosoľte podľa potreby a servírujte posypané strúhaným syrom či nasekanou čerstvou petržlenovou vňaťou.