Špagety Carbonara

Špagety Carbonara

Tieto jednoduché cestoviny sú hotové asi za 30 minút a vy tak rýchlo vykúzlite perfektnú večeru. Chrumkavá slanina a najkrémovejšia omáčka Carbonara vás dostane!

Ingrediencie

  • 8 – 10 plátkov slaniny, nakrájané na kúsky
  • 8 a 1/2 šálky vody, rozdelené
  • 4 drvené strúčiky cesnaku
  • 500 g špaget
  • 1 a 1/4 šálky jemne nastrúhaného parmezánu a ďalšie na podávanie
  • 3 veľké vajcia
  • 1 veľký vaječný žĺtok
  • 1 lyžičku soli a 1 lyžičku korenia, alebo podľa chuti
  • nasekanú čerstvú petržlenovú vňať, na ozdobu

Postup

  1. Pridajte slaninu a 1/2 šálky vody do veľkej nepriľnavej panvice a priveďte do varu na vysokom plameni.
  2. Nechajte dusiť, kým sa voda neodparí (asi 6 – 7 minút), potom znížte plameň a pokračujte vo varení, kým slanina nebude krásne hnedá a chrumkavá.
  3. Na misku dajte sitko s jemnými okami, potom do sitka nalejte slaninu a nechajte odkvapkať asi lyžičku tuku na panvicu.
  4. Panvicu zohrejte a orestujte na tuku zo slaniny cesnak, kým nebude voňavý a ľahko zlatý (asi 30 sekúnd).
  5. Preložte do stredne veľkej misy a pridajte polievkovú lyžicu ďalšieho tuku zo slaniny, ktorý medzitým odkvapkal zo sitka.
  6. Do zmesi pridajte vajcia, žĺtok, parmezán a korenie, a šľahajte, kým sa všetky ingrediencie nespoja.
  7. Medzitým vo veľkom hrnci priveďte do varu 8 šálok vody, pridajte špagety a soľ a varte al dente.
  8. Zatiaľ čo sa cestoviny varí, vložte sitko do veľkej misy.
  9. Hotové špagety sceďte a vodu z nich si schovajte.
  10. Zo zliatej vody si odmerajte 1 šálku a zvyšnú vodu vylejte.
  11. Okamžite vložte cestoviny do prázdnej misky.
  12. Pomaly zašľahávajte 1/2 šálky vody z cestovín do vaječnej zmesi, potom zmes pomaly nalejte na cestoviny a poriadne premiešajte.
  13. Pridajte slaninu a opäť premiešajte.
  14. Podľa potreby dochuťte soľou.
  15. Nechajte cestoviny odpočívať a často ich prehadzujte, kým omáčka mierne nezhustne a nepokryte všetky cestoviny.
  16. Podľa potreby zrieďte zvyšnou 1/2 šálkou horúcej vody z cestovín.
  17. Špagety ihneď podávajte preliate parmezánom a petržlenovou vňaťou.

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.