Tieto jednoduché cestoviny sú hotové asi za 30 minút a vy tak rýchlo vykúzlite perfektnú večeru. Chrumkavá slanina a najkrémovejšia omáčka Carbonara vás dostane!
Ingrediencie
- 8 – 10 plátkov slaniny, nakrájané na kúsky
- 8 a 1/2 šálky vody, rozdelené
- 4 drvené strúčiky cesnaku
- 500 g špaget
- 1 a 1/4 šálky jemne nastrúhaného parmezánu a ďalšie na podávanie
- 3 veľké vajcia
- 1 veľký vaječný žĺtok
- 1 lyžičku soli a 1 lyžičku korenia, alebo podľa chuti
- nasekanú čerstvú petržlenovú vňať, na ozdobu
Postup
- Pridajte slaninu a 1/2 šálky vody do veľkej nepriľnavej panvice a priveďte do varu na vysokom plameni.
- Nechajte dusiť, kým sa voda neodparí (asi 6 – 7 minút), potom znížte plameň a pokračujte vo varení, kým slanina nebude krásne hnedá a chrumkavá.
- Na misku dajte sitko s jemnými okami, potom do sitka nalejte slaninu a nechajte odkvapkať asi lyžičku tuku na panvicu.
- Panvicu zohrejte a orestujte na tuku zo slaniny cesnak, kým nebude voňavý a ľahko zlatý (asi 30 sekúnd).
- Preložte do stredne veľkej misy a pridajte polievkovú lyžicu ďalšieho tuku zo slaniny, ktorý medzitým odkvapkal zo sitka.
- Do zmesi pridajte vajcia, žĺtok, parmezán a korenie, a šľahajte, kým sa všetky ingrediencie nespoja.
- Medzitým vo veľkom hrnci priveďte do varu 8 šálok vody, pridajte špagety a soľ a varte al dente.
- Zatiaľ čo sa cestoviny varí, vložte sitko do veľkej misy.
- Hotové špagety sceďte a vodu z nich si schovajte.
- Zo zliatej vody si odmerajte 1 šálku a zvyšnú vodu vylejte.
- Okamžite vložte cestoviny do prázdnej misky.
- Pomaly zašľahávajte 1/2 šálky vody z cestovín do vaječnej zmesi, potom zmes pomaly nalejte na cestoviny a poriadne premiešajte.
- Pridajte slaninu a opäť premiešajte.
- Podľa potreby dochuťte soľou.
- Nechajte cestoviny odpočívať a často ich prehadzujte, kým omáčka mierne nezhustne a nepokryte všetky cestoviny.
- Podľa potreby zrieďte zvyšnou 1/2 šálkou horúcej vody z cestovín.
- Špagety ihneď podávajte preliate parmezánom a petržlenovou vňaťou.