Pripravte si lahodný, rýchly a jednoduchý letný recept! Možno ho podávať ako hlavné jedlo alebo prilohu a môžete si ho vychutnať teplý aj studený.
Ingrediencie
Domáce pesto
- 2 šálky bazalky
- ¼ šálky pražených píniových orieškov
- 4-5 lyžíc olivového oleja
- 1 lyžička citrónovej šťavy
- 1 a ½ lyžice drveného cesnaku
- ½ šálky parmezánu
- ½ lyžičky soli
- 1/8 lyžičky korenia
Cestoviny
- 500 g špaget
- 2 lyžice pražených píniových orieškov
- cherry paradajky, čerstvá bazalka, parmezán na ozdobenie
Postup
- Uvarte špagety podľa pokynov na obale, nezabudnite osoliť vodu.
- Uvarené špagety sceďte (neoplachujte), vráťte do suchého hrnca, prikryte pokrievkou a odložte bokom.
- Zatiaľ čo sa cestoviny varia, pripravte si domáce pesto.
- Zahrejte píniové oriešky v malej panvici na strednom plameni a premiešajte, akonáhle si všimnete, že začínajú hnednúť.
- Pražené oriešky odstavte a nechajte vychladnúť.
- Vložte olivový olej a lístky bazalky do vysoko výkonného mixéra.
- Mixujte asi 60 sekúnd, kým sa ingrediencie nespoja, ale zároveň ešte nie sú úplne hladké.
- Možno budete musieť mixér pozastaviť, zoškriabať prísady zo strán a potom pokračovať v mixovaní.
- Pridajte ¼ šálky píniových orieškov, cesnak, citrónovú šťavu, parmezán, soľ a korenie a mixujte, kým nedosiahnete požadovanú konzistenciu (asi 30-60 sekúnd).
- Ochutnajte a podľa potreby dosoľte a dokoreníme.
- Preložte teplé cestoviny do servírovacej misky.
- Pridajte domáce pesto a vmiešajte do cestovín.
- Posypte zvyšnými praženými píniovými orieškami.
- Pridajte paradajky a čerstvú bazalku, prípadne parmezán.
- Podávajte teplé alebo dajte do chladničky a nechajte vychladnúť.