Fantázii sa medze nekladú, a tak si pripravte ovocné koláčiky s akýmkoľvek ovocím, ktoré máte radi. Voľba je na vás. Pohrajte sa s chuťami krému a ovocia.
Ingrediencie
- 200 g hladkej múky
- 100 g masla, nakrájané na malé kocky
- 3 – 4 polievkové lyžice studenej vody
- 300 ml polotučného mlieka
- 1 čajová lyžička vanilkového extraktu
- 3 žĺtky
- 2 lyžice hladkej múky
- 100 g práškového cukru
- ovocie podľa vášho výberu (jahody, čučoriedky, hrozno atď.)
Postup
- Na cesto preosejte múku do veľkej misy a pridajte maslo.
- Rukou vmasírujte maslo do múky, kým nezačne vyzerať ako strúhanka. Pracujte rýchlo, aby sa cesto neohrialo.
- Vodu pomaly pridávajte do cesta a miešajte, kým sa nezačne z hmoty tvoriť cesto.
- Pokiaľ je cesto príliš suché, môžete pridať viac vody.
- Cesto následne zabaľte do potravinárskej fólie, vložte do chladnička a nechajte odpočinúť.
- Po uplynulej dobe, vyberte cesto z chladničky a rozvaľkajte ho valčekom.
- Na krém zohrejte mlieko v hrnci. Pozor, nech sa nevarí.
- Vo veľkej miske rozšľaháme žĺtky a cukor.
- Pridajte trochu múky (50g) cez sito a spojte so žĺtkami a cukrom.
- Do zmesi následne pomaly pridajte teplé mlieko a nepretržite šľahajte.
- Zmes vložte do hrnca a za stáleho miešania ju nechajte opatrne zhustnúť. Krém by mal byť hustý.
- Odoberte z platničky a nechajte vychladnúť.
- Predhrejte si rúru na 180°C (s ventilátorom na 160°C).
- Do formičiek na tartaletky umiestnite cesto a potom ho trochu prepichajte vidličkou.
- Vložte formičky s cestom do rúry a pečte po dobu 12 minút zakryte (tzn. zakryte formy s cestom papierom na pečenie a naplňte fazuľami).
- Po 12 minútach odstráňte fazuľu s papierom na pečenie a pečte ďalších 12 minút, kým nemá cesto zlatú farbu.
- Po upečení vyberte z rúry a odstavte, aby košíčky úplne vychladli.
- Potom ich naplňte krémom, povrch vyhlaďte lyžicou alebo špachtľou.
- Hore naskladajte výber čerstvého nakrájaného ovocia a podávajte.