Zahryznite sa do týchto lahodných karamelových košíčkov posypané vločkami morskej soli. Chutná kombinácia sladkého a slaného v jednom.
Ingrediencie
- 115 g hladkej múky
- 2 čajové lyžičky jemného kakaa
- 50 g cukor múčka
- 75 g masla
- 1 žĺtok
- 125 g cukor múčka
- 2 polievkové lyžice javorového sirupu
- 50 g masla
- 60 ml smotany na šľahanie
- 75 g tmavej čokolády
- 40 g masla
- vločky morskej soli
Postup
- Predhrejte rúru na 200 ° C a pripravte si ingrediencie na cesto.
- Preosejte múku a kakao do misky, vmiešajte cukor a vmasírujte mäkké maslo, aby ste vytvorili zmes, ktorá pripomína strúhanku.
- Vmiešajte vaječný žĺtok a rukami utvorte pevné cesto.
- Následne ho na pomúčenom povrchu vyvaľkajte do tenkej placky.
- Vykrájajte kruhy a vytlačte ich do foriem. Orežte okraje, dno prepichajte vidličkou a nechajte odpočívať v chlade 30 minút.
- Každú formičku s cestom vyložte malým kúskom papiera na pečenie, naplňte fazuľami alebo surovou ryžou.
- Pečte po dobu 10 minút, potom opatrne odstráňte papiere na pečenie s ryžou či fazuľami a vráťte do rúry na ďalších 7 až 8 minút, kým nebude cesto upečené.
- Pred vybratím z formičiek nechajte vychladnúť.
- Na krém zmiešajte v hrnci cukor, sirup a 4 polievkové lyžice vody.
- Miešajte na miernom ohni, kým sa suroviny nerozpustia a nespoja.
- Priveďte do varu a varte 4 až 5 minút, kým nebude zmes skaramelizovaná.
- Hneď potom odstavte z ohňa, vmiešajte mäkké maslo, smotanu. Buďte opatrní, pretože zmes syčí a prebubláva.
- Následne prelejte do inej misky a nechajte vychladnúť.
- Na čokoládovú polevu rozbite čokoládu na malé kúsky a vložte do hrnca spolu s maslom a jednou lyžicou vody, pripraveného na vodný kúpeľ.
- Nechajte roztopiť a ingrediencie spojiť dohromady.
- Košíčky vyklepnete z formičiek, naplníte karamelovým krémom, polejete čokoládou a necháte stuhnúť.
- Nakoniec nasypete trochu morskej soli na vrch košíčkov.