Jedna zo špecialít, ktoré musíte vyskúšať. Príprava je nenáročná a výsledok rozhodne stojí za to. Pivom k tomuto pokrmu len podčiarknete skvelé chute pečeného kolena.
Ingrediencie
- 2 bravčové kolená
- 10 strúčikov cesnaku
- 8 lyžíc horčice
- soľ, korenie
- 2 čajové lyžičky rasce
- 1 čajová lyžička mletej sladkej papriky
- 6 guličiek nového korenia
- 3 až 4 bobkové listy
- 2 väčšie cibule
- vetvička rozmarínu alebo borievky
- 500 ml čierneho piva
- zápražka alebo chlieb na zahustenie
Postup
- Najprv ostro nožom šikmo rozrežte kožu na kolene do mriežky.
- Naplňte mriežku drveným cesnakom, horčicou, soľou, čiernym korením, rascou a paprikou.
- Mäso dáme do hrnca a necháme aspoň 2 hodiny (ale najlepšie cez noc) odležať v chladničke.
- Koleno je tiež možné pred prípravou zbaviť kolenného kĺbu a pokiaľ je ochutené korením, pevne ho zviazať povrázkom.
- Po chvíli odloženia pridajte nové korenie a bobkové listy, posypte nadrobno nakrájanou cibuľou, pridajte vetvičku rozmarínu alebo borievky a podlejte pivom.
- Zakryte hliníkom a pečte asi 180 hodín pri 200–200 ° C asi 1,5 hodiny.
- Čas od času podlejte vodou a omáčkou.
- Odstráňte hliníkový kryt a pečte ďalších 30 minút odkryté, aby vzniklo chrumkavé mäso.
- Vytiahnite bravčové koleno z kastróla, vypustite omáčku a vyberte z nej korenie.
- Ak je to nutné, omáčku zrieďte, zahustite zápražkou alebo chlebom a premiešajte mixérom.
- Podávajte s chlebom, chrenom, uhorkou, alebo ho môžete jesť aj so zemiakovou knedľou a špenátom.
- A rozhodne to zapite pohárom piva!