Nič neprekoná jedinečné hovädzie po burgundsku. A teraz si predstavte v tejto úprave flank steaky. Stojí to za to!
Ingrediencie
- 250 g pancetty nakrájanej na kocky
- olivový olej
- 1 kg hovädzieho pupka (flank steaku) nakrájaného na veľké kocky
- 1 jemne nasekaná španielska cibuľa
- 5 veľkých mrkví nakrájaných na hrubé plátky
- 3 strúčiky prelisovaného cesnaku
- 2 lyžice múky
- ½ šálky červeného piva
- 750 ml červeného vína z Burgundska
- 2 veľké bobkové listy
- 1 lyžica čerstvého tymiánu
- 1 lyžica paradajkovej pasty s bylinkami
- 1 – 2 šálky hovädzieho vývaru
- 2 lyžice masla
- 1 lyžica olivového oleja
- 350 g olúpaných cibuliek perloviek
- 225 g menších bielych húb
- hrsť jemne nasekanej petržlenovej vňate + na ozdobu
- soľ a čerstvo mleté korenie
Postup
- Predhrejte rúru na 230 °C.
- Na stredne rozpálenú smaltovanú liatinovú panvicu (odolnú proti pripečeniu) vložte pancettu a trochu olivového oleja.
- Varte 3 – 4 minúty, aby pancetta zhnedla a odstránila prebytočný tuk.
- Pancettu vyberte ľadovou lyžičkou (pre udržanie tuku) z panvice a odložte ju do misky.
- Na rovnakej panvici opečte mäso, vždy po menších častiach a po dobu 5 – 6 minút, kým nebude zo všetkých strán zlatohnedé.
- Dochuťte soľou a korením a podľa potreby pridajte olej.
- Odložte mäso na tanier.
- Na panvicu pridajte cibuľu, mrkvu a trochu olivového oleja, potom za stáleho miešania varte 2 až 3 minúty.
- Pridajte cesnak a pokračujte vo varení po dobu ďalších 2 minút.
- Vráťte hovädzie mäso na panvicu a zaprášte múkou.
- Miešajte, kým sa mäso neobalí, potom preložte zmes na pekáč, vložte do rúry a pečte 5 minút.
- Premiešajte a pečte ďalších 5 minút.
- Znížte teplotu rúry na 160 ° C, vyberte pekáč a podlejte červeným pivom.
- Dôkladne zoškrabte dno, aby ste získali všetky chute!
- Pridajte víno, bobkový list, tymián, paradajkový pretlak, pancettu a potom toľko hovädzieho vývaru, aby sa mäso zakrylo.
- Dochuťte soľou, čiernym korením a dobre premiešajte.
- Zakryte a vložte do rúry.
- Pečte 1 hodinu 40 minút a občas premiešajte.
- Asi 20 minút pred koncom pečenia rozpáľte veľkú panvicu.
- Pridajte maslo a olivový olej a nechajte za stáleho miešania rozpustiť.
- Keď maslo začne bublať, pridajte huby a cibuľu, dochuťte soľou a korením.
- Opekajte 4 až 5 minút, aby huby zhnedli.
- Odstavte z ohňa, pridajte čerstvú petržlenovú vňať a premiešajte.
- Pridajte do pekáča, premiešajte a pečte ďalších 15 – 20 minút.
- Podávajte s ryžou a ozdobte čerstvou petržlenovou vňaťou!