Recept na ratatouille originál si určite zamiluje každý, kto má rád francúzsku kuchyňu. Pokrm môžete jesť samostatne s chlebom, cestovinami alebo ako prílohu k mäsu.
Ingrediencie
- 4-6 zrelých červených paradajok
- 1 stredne veľký baklažán, nakrájaný na kocky
- 1 veľká červená, oranžová alebo žltá paprika, nakrájaná na štvorce
- 1 veľká cuketa, nakrájaná na kocky
- 1kg tekvica či tekvica, nakrájaná na kocky
- 1 cibuľa, nasekaná na jemno
- 4 strúčiky cesnaku, lisované
- 5 lyžíc olivového oleja
- 1 lyžička soli (podľa chuti)
- 1/4 hrnčeka nasekanej čerstvej bazalky
- 1/4 lyžičky červenej papriky
- 1/4 lyžičky sušeného oregana
- Mleté korenie (podľa chuti)
Postup
- Predhrejte si rúru na 200°C.
- Vyložte si papierom na pečenie dva veľké plechy.
- Paradajky očistite, odstráňte jadierka a potom ich nastrúhajte na hrubom strúhadle. Môžete paradajky rozmixovať elektrickým mixérom. Dajte bokom.
- Na jednom plechu rozložte nakrájaný baklažán pokvapkaný 2 lyžicami olivového oleja a posypaný lyžičkou soli.
- Na druhý plech dajte papriku, cuketu a tekvicu s 1 lyžicou olivového oleja a ¼ lyžičky soli.
- Baklažán pečte v rúre na hornom rošte a ostatnú zeleninu na dolnom rošte na 15 minút.
- Medzitým zahrejte 2 lyžice olivového oleja vo veľkej panvici, pridajte cibuľu a ¼ lyžičky soli. Restujte za občasného miešania, pokiaľ cibuľa nebude mäkká a na okrajoch skaramelizovaná, cca 8 až 10 minút.
- Pridajte prelisovaný cesnak, premiešajte a restujte asi 30 sekúnd. Potom pridajte nastrúhané paradajky, znížte teplotu a nechajte dusiť.
- Po uplynutí 15 minút vyberte oba plechy z rúry, premiešajte a dajte piecť ešte asi na 10 minút, kým baklažán nebude na okrajoch zlatistý.
- Opečený baklažán potom vložte do panvice a ostatnú zeleninu nechajte dopiecť, kým papriky neskaramelizujú (cca 5-10 minút).
- Upečenú zeleninu vložte aj do omáčky. Pokračujte vo varení po dobu ďalších 5 minút, aby sa chute spojili.
- Panvicu potom odstavte, vmiešajte 1 lyžičku olivového oleja, čerstvú bazalku, korenie a oregano. Dochuťte ďalšou soľou alebo korením podľa chuti.