Základom sú samozrejme zemiaky, a to surové.
Vhodnejšie sú múčné zemiaky , ktoré neobsahujú príliš veľa vody. Preto napríklad nové zemiaky nepoužívame , ale staršie zemiaky sú už ideálne.
Ošúpané zemiaky nastrúhame a to buď na špeciálnom strúhadle, ktoré ich trochu drví alebo na tzv. slzičkovom strúhadle , kde strúhame na rezančeky.
Oba spôsoby sú možné, podľa skúseností rezančeka sa síce trochu dlhšie smažia, ale potrebujú menej múky na zahustenie .
Z nastrúhaných zemiakov podľa potreby zlejeme vodu, pokvapkáme ich trochu mliekom, potom netmavnú , pridáme vajcia, soľ, trochu korenia a zahustíme múkou.
Do tohto základu potom môžeme pridávať podľa chuti a možností zeleninu, údeninu, ďalšie ingrediencie alebo si urobiť zemiakové placky plnené.
INGREDIENCIA
- 1/2 kg zemiakov
- 3 vajcia
- polohrubá múka
- 5 strúčikov cesnaku
- vetvičky kôpru
- 3 lyžice oleja
- soľ, korenie
- majorán
POSTUP
- Zemiaky olúpeme a najemno postrúhame.
- Pridáme vajcia, rozotrený cesnak, kôpor, majorán, korenie a soľ.
- Vmiešame 2-3 lyžice múky, cesto musí zostať tekuté.
- Na rozpálenom oleji sprudka opečieme zemiakové placky z oboch strán dozlatista. Cesto nalievame z naberačky, špachtľou jemne rozotrieme po celej panvici.
- Uchovávame pod pokrievkou, podávame so smotanou a vetvom kôpru.