Ďalšou nesmrteľnou klasikou je zemiak, ku ktorému si pripravíme vynikajúcu mäsovú zmes.
Ingrediencie 1
- 1 kg olúpaných surových zemiakov
- 250 ml horúceho mlieka
- 3 vajcia
- Soľ podľa chuti
- Čerstvo mleté štvorfarebné korenie (2 – 3 otočenia mlynčeka)
- 2 lyžice drhnuté majoránky
- 6 – 8 strúčikov cesnaku
- 7 vrchovatých lyžíc hladkej múky
- Trochu olivového oleja do cesta a stolný olej na vyprážanie
Postup 1
- Zemiaky nastrúhame do veľkej misy, zalejeme horúcim mliekom a trochu premiešame.
- Pridáme vajcia, olivový olej, osolíme, okoreníme, prelisujeme cesnak a postupne za stáleho miešania prisypávame múku.
- Uvedené množstvo je len orientačné, pretože vždy záleží na vodnatosti zemiakov. Keď bude cesto príliš hutné, pridajte trochu mlieka, v opačnom prípade použite väčšie množstvo múky, aby vzniklo hladké, ale nie príliš riedke cesto.
- Akonáhle starostlivo premiešame, rozpálime v panvici olej a naberačkou vlejeme cesto, ktoré rozotrieme do strán, aby sa utvoril tvar zemiaku. Osmažíme z oboch strán dozlatista.
Ingrediencie 2
- 500 g kuracích pŕs
- 1 červenú papriku
- 50 ml slnečnicového oleja
- 1 červená cibuľa
- 3 jarné cibuľky
- Soľ podľa chuti
- Štipka mletého čierneho korenia
- 1 lyžičky sladkej mletej papriky
- 1/2 lyžičky kari korenia
- 1 lyžička oregana (kto nemá rád, môže nahradiť napríklad libečkem)
Postup 2
- Mäso nakrájajte na rezančeky, dáme do misky a zalejeme olejom, v ktorom rozmiešame korenie.
- Nechajte zhruba 1 – 2 hodinky odležať v chlade. Medzitým očistite cibuľu aj s jarnými cibuľkami a nakrájajte na plátky.
- Papriku tiež vyčistite a pokrájajte na menšie kocky. Na panvicu kvapneme trochu oleja, prihodíme mäso a opečieme domäkka.
- Osolíme, prihodíme cibuľa s paprikou a necháme ešte chvíľu restovať. Zelenina musí zmäknúť, ale zároveň si zachovať svoju chrumkavosť.
- Servírujeme tak, že zmes rozložíme na polovicu zemiakového plameňa a zaklopíme druhou polovicou.