Boršč je výborná štýlová polievka plná chutí a vitamínov s jednoduchou prípravou. Vyskúšajte!
Ingrediencie
- 500 g mäsa (hovädzie alebo bravčové)
- 1/2 menšia hlávka kapusty (zelená)
- 2 veľké červené repy
- 2 veľké mrkvy
- 2 veľké zemiaky
- 2 väčšie strúčiky cesnaku
- 1 cibuľa
- lyžice masla
- rastlinný olej
- 5 bobkových listov
- 10 guličiek nového korenia
- 10 guličiek čierneho korenia
- 1 polievková lyžica červenej papriky
- 1 polievková lyžica rasce
- 1 až 2 lyžice octu
- kyslá smotana
Postup
- Všetku koreňovú zeleninu (repa, zemiaky, mrkva, cibuľu) vrátane mäsa nakrájate na menšie kocky.
- Kapustu nakrájate na tenké rezančeky.
- V multifunkčnom hrnci si rozpáľte plátok masla s trochou oleja a opražte cibuľu a mäso po dobu 5 až 7 minút.
- Akonáhle je mäso „zatiahnuté“, pridáte papriku, rascu, prelisovaný cesnak, zamiešate a ďalšiu minútu restujete.
- Všetku nakrájanú zeleninu prisypte do hrnca a po dobu 5 minút sprudka restujete.
- Všetko zalejete vodou, tak aby jej hladina bola cca 2 až 3 cm nad zeleninou.
- Pridáte zvyšné korenie – bobkový list, nové korenie a korenie.
- Zmes v hrnci privediete do varu na nízkej teplote a necháte mierne prebublávať po dobu 6 až 8 hodín.
- Ak sa ponáhľate môžete variť na vyšší stupeň po dobu 90 minút.
- Po uplynutí doby varenia vyberiete korenie a prisypete nakrájanú kapustu a 2 polievkové lyžice octu.
- Varíte ďalšiu hodinu. Ak sa ponáhľate, varíte pri vyššom teplotnom stupni 20 minút.
- Nakoniec dochutíte podľa potreby soľou, čiernym korením alebo octom.
- Podávate s lyžicou kyslej smotany navrch.