Bohatá a chuťami nabitá polievka zo sladkých upečených červených paprík, cesnaku a sušených paradajok, doplnená bazalkovým pestom a crème fraîche. Je úžasne hrejivá a jednoduchá na prípravu.
Ingrediencie
- 6 červených paprík alebo kapií (cca 750 g)
- 1 žltá cibuľa
- 5 sušených paradajok
- 4 strúčiky cesnaku, olúpané a celé
- asi ½ polievkovej lyžice citrónovej šťavy
- 2,5 šálok zeleninového vývaru
- soľ a korenie na dochutenie
- 1 lyžica olivového oleja
- 1-2 lyžice bazalkového pesta
- crème fraîche na ozdobenie
Postup
- Predhrejte rúru na 200 °C.
- Červenú papriku nakrájajte nahrubo a vložte do veľkého pekáča s olúpanými celými strúčikmi cesnaku.
- Pokvapkajte olivovým olejom, posypte soľou a korením a potom pečte v rúre, kým ľahko nezhnedne (asi 40 minút).
- Cibuľu nakrájajte nadrobno a vo veľkom hrnci s trochou olivového oleja orestujte, kým nebude priesvitná a mäkká.
- Akonáhle zmäkne, pridajte pečenú papriku a cesnak, sušené paradajky a zeleninový vývar.
- Varte 10 minút, potom vypnite plameň a ponorným mixérom rozmixujte do úplného hladka.
- Ochutnajte a prípadne okoreňte.
- Pridajte malú trošičku čerstvo vylisovanej citrónovej šťavy, premiešajte a podávajte s kvapkou crème fraîche a domácim pestom.
- Servírujte s chrumkavým chlebom.