Krásny a živý šalát z upečených paprík, restovanej cibule, pražených píniových orieškov a čerstvých byliniek sa skvele hodí ku grilovanému mäsu alebo ako náplň do sendvičov. Chutí výborne teplý aj studený av chladničke vydrží až týždeň!
Ingrediencie
- 1 červená cibuľa, nakrájaná na mesiačiky
- 1 kg mixu červených a žltých paprík
- 1 a ½ lyžice olivového oleja
- 3 strúčiky cesnaku, nakrájaného na tenké plátky
- 1 lyžička medu
- hŕstka čerstvej bazalky
- hŕstka čerstvej petržlenovej vňate
- soľ a korenie podľa chuti
- šťava z ½ citróna
- 2 lyžice píniových orieškov, pražených
Postup
- Predhrejte rúru na 200˚C.
- Plech vyložte alobalom.
- Celé papriky položte na pripravený plech a pečte 25 minút, pričom v polovici pečenia papriky otočte.
- Vyberte papriky z rúry a vložte ich do misy.
- Prikryte ich natesno potravinárskou fóliou na asi 3 minúty (aby sa zaparili).
- Nechajte bokom, kým nebude vlažné.
- Papriky olúpte a nakrájajte na 5 cm prúžky.
- Papriky neoplachujte.
- Umiestnite ich do strednej misky, pridajte olivový olej, citrónovú šťavu, cesnak, bazalku, petržlenovú vňať, med, soľ a korenie.
- Premiešajte a dajte do chladničky.
- Medzitým na strednom plameni rozpáľte malú panvicu, pridajte píniové oriešky a za častého miešania opekajte dozlatista asi 4 minúty.
- Preložte orechy do malej misky, potom do rovnakej panvice pridajte olej a orestujte cibuľu, kým nebude voňavá a ľahko skaramelizovaná.
- Cibuľu pridajte k paprikám.
- Jemne premiešajte.
- Hotový šalát naložte do misy alebo rozdeľte do servírovacích misiek a posypte praženými píniovými orieškami.