Nenáročný domáci chlieb z hlineného hrnca pre každého. Je teplý, chrumkavý a chutný nielen na raňajky, ale aj na brunch.
Ingrediencie
- 4 šálky múky podľa voľby (obvyklá zmes je 2 šálky chlebovej múky a 2 šálky hladkej múky)
- 2 šálky teplej vody
- 2 čajové lyžičky soli
- 1 čajová lyžička sušeného droždia
- 1 čajová lyžička byliniek podľa chuti (rozmarín, tymián, cesnak, atď.)
Postup
- Vo veľkej mise zmiešajte droždie s vodou.
- Za častého miešania pridávajte múku a soľ s vami zvoleným druhom byliniek.
- Po dokončení by malo byť cesto chlpaté.
- Zakryte utierkou a nechajte cesto kysnúť po dobu 8 až 18 hodín (najlepšie cez noc)
- Nasledujúci deň cesto preložte do pomúčenej misky a zľahka poprášte múkou. Nechajte cesto oddýchnuť ďalšiu hodinu.
- Naplňte drez vlažnou vodou. Ponorte do nej hlinený hrniec a namáčajte 15 minút.
- Potom hlinený hrniec vyberte z vody a osušte ho.
- Vyložte hrniec papierom na pečenie a cesto z misy preložte.
- Zakrytý hlinený hrniec vložte do rúry a pečte na 200 ° C po dobu 30 minút.
- Opatrne odoberte veko a nechajte chlieb zapiecť ďalších 10 minút.
- Vyberte z rúry a hlinený hrniec odložte na korkové či drevené podložky.
- Nechajte ho vychladnúť a pred krájaním počkajte 15 minút.