Plná misa voňavej horúcej polievky z ázijskej kuchyne nemusí byť nutne žrútom času ani peňazí. Jednoduchý ramien z kuracieho mäsa pripravíte ľahko aj bez predchádzajúcich skúseností s varením japonského jedla.
Ingrediencie:
Na vývar:
- 2 lyžice sezamového oleja
- 4 jarné cibuľky
- 1 strúčik cesnaku
- 1 menšia mrkva
- 100 g húb (šampiňóny, shiitake)
- 200 g čínskej kapusty, čerstvého špenátu, kučeravého kelu alebo podobných typov šalátu
- kúsok čerstvého zázvoru (zhruba 8 cm)
- 1,5 l kuracieho vývaru (ideálna je domáca)
- 1 lyžica trstinového cukru
- soľ
Na polievku:
- 4 väčšie vajcia
- 500 g ramien rezancov (predvarené alebo 300 g suchých)
- 2 kuracie prsia
Na dochutenie:
- sójová omáčka
- sriracha alebo iná ázijská pálivá omáčka
- hrsť čerstvého koriandra
- limetka
- chilli papričky (voliteľné podľa chuti)
Postup:
Vývar:
- Vo veľkej panvici rozohrejte olej na strednom ohni.
- Pridajte nadrobno nakrájanú jarnú cibuľku, na kolieska nakrájanú mrkvu, huby a kapustu. Restujte po dobu 3 minút alebo kým zelenina trochu nezmäkne.
- Pridajte nastrúhaný zázvor a cukor. Restujte ďalších 30 sekúnd.
- Nakoniec pridajte kurací vývar a priveďte do varu. Varte po dobu 10 minút.
- Dosoľte podľa chuti.
Náplň polievky:
- Zatiaľ čo sa vývar varí, uvarte vajcia natvrdo, ideálne po dobu 7 minút, aby bol žĺtok trochu mäkší. Uvarené vajcia dajte do studenej vody, aby sa dobre lúpala a dajte bokom.
- Uvarte rezance podľa návodu na obale výrobku.
- Uvarte kuracie mäso v slanej vode, po uvarení ho nakrájajte na plátky.
Servírovanie:
- Rozdeľte rezance do veľkých misiek (4 porcie).
- Nalejte vývar so zeleninou a pridajte vajcia nakrájané napoly a kuracie mäso.
- Posypte každú misku koriandrom a chilli papričkami a pokvapkajte limetkou. Omáčky servírujte zvlášť, nech si každý dochutí polievku podľa seba.