Táto krémová, vegetariánska miso variant príde vhod vždy, keď budete mať chuť na rýchly a zdravý obed alebo večeru. Polievka má príjemnú krémovú konzistenciu, je ľahko pikantná a dochutená špeciálnymi ázijskými dochucovadlami, ktoré dnes už bežne zoženiete v obchodoch. Nenájdete v nej žiadne mäso, ale to vôbec nie je na škodu.
Ingrediencie:
- 1,5 l zeleninového vývaru
- 60 ml sójovej omáčky
- 2 lyžice ryžového octu
- 60 g sezamovej pasty tahini
- 3 lyžice biele miso pasty
- 50 g sušených húb
- 600 g čerstvých húb (shiitake alebo šampiňóny)
- 400 g čínskej kapusty alebo baby špenátu
- kúsok čerstvého zázvoru (zhruba 7-8 cm)
- 2 strúčiky cesnaku
- 2 menšie šalotky
- 2 balíčky ramien rezancov (po 200 g)
- 4 lyžice olivového oleja
- ½ lyžičky chilli vločiek
- 2 lyžice sezamového semienka
- 2 hrsti čerstvého koriandra
- 4-6 vajec
- 1 mrkva
- 2 jarné cibuľky
- soľ
Postup:
- Vo veľkom hrnci na polievku zmiešajte vývar, sójovú omáčku, ocot, tahini a miso. Pridajte sušené huby, nastrúhaný zázvor a pretlačený cesnak. Postavte na sporák na stredný oheň a nechajte variť.
- Potom znížte teplotu a varte 20 minút, kým nebude vývar voňavý.
- Vyberte huby a opäť zvýšte teplotu varenia. Primiešajte rezance, nasekanú čínsku kapustu a koriander a varte 5 minút alebo kým nebudú rezance mäkké.
- Medzitým si pripravte čerstvé huby. Predhrejte rúru na 220 °C. Plech na pečenie s papierom na pečenie potrite olivovým olejom.
- Vložte nadrobno nakrájanú šalotku, huby, sezamové semienka, čili vločky a štipku soli. Preneste do rúry a pečte 15 minút / v polovici pečenia premiešajte), kým nebudú huby dozlatista.
- Medzitým uvarte vajcia natvrdo.
- Pripravte si misky. Vložte uvarené rezance s kapustou, pridajte opečené huby, na drobno nakrájané rezančeky mrkvy a jarné cibuľky.
- Zalejte základ vývarom a do každej misky pridajte jedno uvarené vajce rozkrojené napoly.
- Navrch posypte čerstvým koriandrom.