Knedlo-prasa-zelo, to je naše národné jedlo. Žiadna zdravá desiata, ale poriadna nálož mäsa a prílohy. Bravčové však možno upraviť na veľa spôsobov a výpečky sú jedným z nich. Ako na ne?
Ingrediencie:
Mäso
- 1 kg bravčové pliecko
- 3 strúčiky cesnaku
- 2 cibuľa
- 2 lyžice sadla
- 2 lyžice sójovej omáčky
- 200 ml vody
- 1 rovná lyžica hladkej múky
- rasca
- soľ
- korenie
Kapusta
- 500 g kyslej kapusty (bielej)
- 2 cibuľa
- 4 lyžice rastlinného oleja
- 1 lyžica hladkej múky
- 1 lyžica octu
- 1 lyžica cukru
- rasca
- soľ
Postup:
Mäso
- Mäso nakrájajte na kocky. Do hrnca dajte masť a speňte na ňom nadrobno nakrájanú cibuľu a cesnak.
- Pridajte posolené a okorenené mäso a sprudka opečte.
- Takto upravené mäso dajte do pekáča, podlejte vodou, priklopte a pečte v rúre na 160 ° C zhruba 90 minút.
- Potom veko odstráňte, zvýšte teplotu na 180 ° C a pečte ďalších 30 minút. Pred dopečením pridajte trochu vody zmiešanej s múkou a sójovkou a vmiešajte do výpeku, aby sa šťava zahustila.
Kapusta
- V hrnci nechajte na oleji speniť nadrobno nakrájanú cibuľu.
- Pridajte kapustu aj s nálevom, dolejte troškou vody a prisypte rascu. Nechajte dusiť.
- Po zmäknutí kapusty pridajte ocot, cukor a soľ, množstvo môžete upraviť podľa chuti.
Výpečky s bielou kapustou podávajte ideálne so žemľovou knedľou.