Tradičná špecialita našich babičiek a mamičiek, keď nám chcú prilepšiť. A čím viac cesnaku, tým lepšie. Nájdete ho ako v mäse, tak v špenáte, ktorý je zjemnený smotanou a ku chrumkavým mäsovým kockám sa skvele hodí.
Ingrediencie:
Na mäso
- 1 kg bravčového mäsa (môže byť kombinácia pleca a bôčika)
- 1 cibuľa
- 4 strúčiky cesnaku
- 250 ml vody
- čerstvo mleté korenie
- soľ
Na špenát
- 1 mrazený špenát
- 1 cibuľa menšia
- 4 strúčiky cesnaku
- 200 ml smotany na varenie
- 2 lyžice sadla
- 4 lyžice hladkej múky
- soľ
- korenie
Postup:
Mäso
- Nakrájajte bravčové mäso na kúsky (približne 2×2 cm).
- Cibuľu olúpte a nasekajte nahrubo.
- Olúpte cesnak a nakrájajte ho na plátky.
- Mäso zo všetkých strán potrite soľou a korením.
- Vložte mäso do pekáča spoločne s cesnakom a cibuľou. Dôkladne premiešajte a podlejte vodou.
- Pekáč prikryte a vložte mäso do rúry predhriatej na 120 °C. Pečte minimálne 2 a pol hodiny, kým nebude mäso mäkké.
- Potom odoberte veko, mäso premiešajte a zvýšte teplotu na 200 °C. Pečte ďalších 30-40 minút, kým sa všetka tekutina neodparí a zostane len tuk. V tejto fáze pečenia mäso niekoľkokrát premiešajte.
Špenát
- Zatiaľ čo sa vám bude piecť mäso, pripravte si špenát.
- Cibuľu a cesnak nakrájajte nadrobno a nechajte speniť na masti.
- Pridajte špenát a smotanu, dôkladne premiešajte a nechajte špenát roztopiť.
- Akonáhle špenát zmäkne, za stáleho miešania pridávajte hladkú múku, aby sa v špenáte nevytvorili hrudky.
- Potom ešte chvíľu povarte a špenát je hotový.
Hotový recept na bravčové výpečky podávajte so špenátom a zemiakovou knedľou. Knedľu môžete posypať opečenou cibuľkou.