Máte radi pravú českú klasiku? Potom by ste mali vyskúšať výborné sladučké knedle, ktoré sú plné zdravých jahôd!
Ingrediencie
- 4 šálky orezaných a silne nakrájaných jahôd
- ⅔ šálky cukru
- 1 šálka múky
- 2 lyžičky prášku do pečiva
- ¼ lyžičky soli
- 2 lyžice studeného nesoleného masla (nakrájaného na kúsky)
- ⅔ šálky plnotučného mlieka
- domáca šľahačka alebo vanilková zmrzlina na dozdobenie
Postup
- Zmiešajte jahody a cukor a za stáleho miešania ich nechajte variť v hrnci, kým nezmäknú. Varte asi 15 minút.
- Zatiaľ, v strednej miske, zmiešajte múku, prášok do pečiva a soľ.
- Do zmesi zapracujte kúsky masla a miešajte, kým nevznikne zmes, pripomínajúca hrubú strúhanku.
- Znovu priveďte jahody do varu.
- Do zmesi s múkou pridajte mlieko a vytvorte husté lepkavé cesto.
- Teraz máte na výber, ako knedle vytvoríte.
- Pokiaľ chcete klasiku, vezmite kus cesta, vytvorte z neho malú placičku, do jej stredu dajte jahodu, zabaľte a dajte variť na cca 10 minút do vriacej vody.
- Ak chcete mať knedle o niečo zaujímavejšie, urobte z cesta guličky a tie pridajte priamo do vriacich jahôd. Zamiešajte raz alebo dvakrát. Následne znížte teplotu na minimum, prikryte pokrievkou a nechajte variť 15–18 minút. Cesto sa nafúkne a vzniknú knedle.
- Pred podávaním nechajte jahodové knedle odstáť 5 minút.
- Pokrm môžete dozdobiť šľahačkou, čerstvými jahodami alebo vanilkovou zmrzlinou.