Chutia vám palacinky a milujete marmeládu? Vyskúšajte tento jednoduchý recept na jahodový dezert, ktorý chutí naozaj skoro všetkým!
Ingrediencie
Palacinky:
- 250 ml mlieka
- 160–200 g hladkej múky
- 2 ks vajec
- štipka soli a cukru
- jahodová marmeláda na potretie
Marmeláda:
- 1 kg čerstvých jahôd
- 3 lyžice citrónovej šťavy
- 6 lyžíc medu
Postup
- Najprv si pripravte jahodovú marmeládu. Niekoľko jahôd nechajte bokom na záverečné dozdobenie.
- Jahody nakrájajte, dajte ich do panvice a zalejte ich troškou vody.
- Pridajte citrónovú šťavu a duste asi 15 minút, kým jahody nezmäknú.
- Pokiaľ sa na povrchu vytvorí pena, pozbierajte ju.
- Pridajte med a varte ďalších 10 minút.
- Akonáhle marmeláda zhustne, dajte ju do čistého sterilného pohára. Zvyšok zmesi, ktorú nepoužijete, môžete uschovať v chladničke a použiť ju inokedy.
- Zmiešajte mlieko a cukor s rozšľahanými vajcami.
- Pridajte múku a vyšľahajte hladké cesto, ktoré nechajte aspoň pol hodiny odležať v chladničke.
- Na rozohriatom oleji začnite smažiť palacinky. Pomažte ich marmeládou, a ak chcete, posypte ich navyše cukrom. Palacinky môžete tiež vrstviť.
- Na záver dozdobte palacinky s jahodami smotanou.