Jahodový koláč s čokoládovou náplňou

Jahodový koláč s čokoládovou náplňou

Týmto receptom svojich hostí jednoducho ohromíte! Recept je zvláštny nielen svojou chuťou, ale aj svojim vzhľadom, pretože sa jahody na ňom nádherne lesknú.

Ingrediencie

Cesto:

  • 200 g polohrubej múky
  • 7 lyžíc cukru kryštál
  • štipka prášku do pečiva
  • 5 lyžíc vychladeného masla
  • 2 lyžice Hery
  • 1 vajce (rozšľahané) s 1 lyžičkou vody

Náplň:

  • 230 g mliečnej čokolády (nasekané)
  • 1 šálka plnotučnej smotany
  • 1 lyžička vanilky
  • 450 g zrelých jahôd (nakrájaných na plátky)
  • ½ šálky želé z červených ríbezlí (zakúpite v potravinách, na internete alebo si môžete vytvoriť domáce želé)

Postup

  • Najprv si pripravte koláčový korpus.
  • Všetky suroviny na cesto, okrem vajcia, zmiešajte, pomocou prstov, vo veľkej mise. Mala by vám vzniknúť sypká drobenka.
  • Do zmesi pridajte, s vodou rozšľahané, vajcia a vytvorte hladké cesto.
  • Dôkladne premačkajte, aby došlo k spojeniu všetkých surovín.
  • Z cesta utvorte guľu, zabaľte ju do potravinárskej fólie a dajte chladiť na niekoľko hodín do chladničky.
  • Odležané cesto následne rozvaľkajte na kruh a vložte ho do formy na koláč s priemerom cca 22–25 cm. Nezabudnite vopred formu vymazať trochou masla!
  • Cesto vo forme rozprestrite tak, aby bolo zdvihnuté okolo okrajov.
  • Pečte v rúre, vyhriatej na 190 °C, asi 15 minút, kým korpus nezezlátne a okraje sa nezačnú ľahko oddeľovať od stien.
  • Hotový korpus nechajte vychladnúť.
  • Zatiaľ čo korpus chladne, pripravte si náplň.
  • Nasekanú čokoládu vložte do žiaruvzdornej misky. Prilejte smotanu a priveďte do varu. Varte, kým sa čokoláda neroztopí a nespojí sa smotanou. Hotovú čokoládu odstavte a nechajte chvíľu odpočívať.
  • Do čokoládovej zmesi následne pridajte vanilku a vlejte na korpus. Nechajte čokoládu tuhnúť.
  • Asi hodinu alebo dve pred podávaním, ozdobte dezert čerstvými jahodami.
  • Želé rozpustite v mikrovlnnej rúre a rozšľahajte do hladka. Nechajte ho chladiť asi 10 minút a potom ním, pomocou štetca, pomažte každú jahodu, aby sa krásne leskla.
  • Kým nebudete koláč podávať, nechajte ho chladiť.

Jahodový koláč s čokoládovou polevou, zdobený čerstvými lesklými jahodami.
zdroj: 5ingredients15minutes.com

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.