Piškóta s jahodami – roláda

Piškóta s jahodami – roláda

Tento dezert je skvelý, pretože ho môžete použiť ako dobrotu pri slávnostných udalostiach, ale napríklad aj len ako pochúťku ku kávičke vo všedný deň.

Ingrediencie

Džem:

  • 360 g jahôd
  • 100 g cukru (½ šálky)
  • 1 lyžica čerstvo vylisovanej citrónovej šťavy
  • 1 lyžička vanilkovej pasty

Piškóta:

  • 3 lyžice masla
  • 125 g múky (1 šálka)
  • 130 g cukru (⅔ šálky)
  • 4 vajcia
  • ½ lyžičky vanilkovej pasty
  • ¼ lyžičky soli
  • 1 lyžica vody

Zdobenie:

  • 2 lyžičky cukru múčka

Postup

Džem:

  • Očistite jahody a nakrájajte ich na malé kúsky.
  • Jahody následne vložte do hrnca spolu s cukrom, citrónovou šťavou a vanilkovou pastou.
  • Hrniec majte na miernom ohni, premiešajte a varte asi 15 minút, kým jahody nezmäknú a zmes nezhustne.
  • Odstráňte zmes z tepla a nechajte vychladnúť na izbovú teplotu.

Hnedé maslo do piškótu:

  • Rozohrejte panvicu na miernom ohni a vložte do nej maslo.
  • Počkajte, kým sa maslo rozpustí (3–4 minúty) a nezačne mať svetlo hnedú farbu.
  • Odstráňte panvicu z plameňa a cez jemné sito a maslo nechajte vychladnúť v izbovej teplote.
  • Zatiaľ čo maslo chladne, predhrejte si rúru na 180 °C.

Piškóta:

  • Preosejte múku do malej misky a pomocou elektrického mixéra spolu s múkou rozšľahajte cukor, vajcia, vanilkovú pastu a soľ. Mixujte 6–8 minút.
  • Do hotového cesta pridajte vychladnuté hnedé maslo a dobre premiešajte.
  • Hotovú zmes prelejte na pripravený plech, vyložený papierom na pečenie.
  • Zmes, pomocou špachtle, rozmiestnite po celom plechu a pečte 15–20 minút.
  • Upečená piškóta by mala byť zlatohnedá a mäkká.
  • Upečenú piškótu prevráťte na nový papier na pečenie poprášený práškovým cukrom. Z druhej strany opatrne odstráňte papier na pečenie, na ktorom sa piškóta piekla.
  • Piškótu zrolujte a nechajte ho 30 minút chladnúť.
  • Po tejto dobe piškótu odrolujte a pomažte ho pripraveným džemom.
  • Potom znova stočte a odložte na 15–30 minút.
  • Na záver posypte práškovým cukrom a nakrájajte na 2–3cm plátky.
  • Vaša piškótová roláda s jahodami je hotová.

Piškóta s jahodami, vo forme rolády, plnená jahodovým džemom, sypaná cukrom a podávaná s čerstvými jahodami.
zdroj: jernejkitchen.com

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.