Cuketa neobsahuje cholesterol a je bohatá na vitamín A a C a na horčík, draslík a vápnik, pričom draslík vyplavuje z tela prebytočnú vodu a soli. Preto sa nebojme cuketu použiť aj pri príprave bezmäsitého rizota.
INGREDIENCIA
- 1 cuketa
- 1 hrnček ryže – asi 250 g
- 250 g paradajok
- 1 väčšia cibuľa
- 4 strúčiky cesnaku
- čerstvá bazalka
- olej
- soľ
- syr Gouda
POSTUP
- V kastróli na oleji speníme nadrobno nakrájanú cibuľu spoločne s rozotreným cesnakom, pridáme opranú ryžu a osmažíme.
- Ryžu zalejeme vodou a dusíme pod pokrievkou domäkka.
- Opláchneme paradajky a cuketu a nakrájame na kúsky, ktoré na panvičke osmažíme a podusíme na oleji, až zmäknú.
- Dochutíme soľou a čerstvou bazalkou.
- Potom zmiešame uvarenú ryžu so zeleninou a na tanieriku posypeme strúhanou goudou.