Syr a orechy sú skvelou kombináciou, aj keď si ju dáte trebárs len tak k vínu. V naloženom stave to však získava ešte inú úroveň. V tomto recepte hrajú jednu z hlavných rolí aj bylinky, ktoré dodajú syru výraznú chuť. Vlašské orechy sú potom hotovou čerešničkou na torte (pozrite sa aj na naše ďalšie recepty s vlašskými orechmi).
Ingrediencie
- 2 syry Hermelín
- 100 g nasekaných vlašských orechov
- 1 cibuľa, nakrájaná na kolieska
- 1 bobkový list
- 5 zrniek čierneho korenia
- 1 PL olivového oleja
- 500 ml bieleho vína
- 1 PL čerstvého tymiánu
- 1 PL čerstvého rozmarínu
- soľ a korenie podľa chuti
Postup
- Syry Hermelín opláchnite a osušte papierovou utierkou.
- V hrnci na strednom ohni zohrejte olivový olej. Pridajte cibuľu a restujte ju dozlatista, asi 5 minút.
- Pridajte vlašské orechy a restujte ich ďalšie 2 minúty, kým nebudú voňavé.
- Vložte bobkový list a korenie a restujte ich 30 sekúnd.
- Prilejte biele víno a priveďte ho do varu.
- Znížte oheň a varte 10 minút, kým sa chute spoja.
- Pridajte tymián a rozmarín a varte ich ešte 1 minútu.
- Znížte oheň a varte 10 minút, kým sa chute spoja.
- Odstavte hrniec z ohňa a nechajte vychladnúť na izbovú teplotu.
- Do čistej sklenenej nádoby vložte Hermelín, cibuľu s vlašskými orechami a bylinky.
- Zalejte vychladnutým vínnym nálevom, aby boli syry úplne ponorené.
- Nádobu zakryte viečkom a skladujte v chladničke aspoň 24 hodín, aby sa chute prepojili.