Aj v tomto prípade sa pozrieme pod pokrievku maďarskej kuchyni. Tarhoňa s duseným hovädzím, v origináli marhaperkelt je jedným z obľúbených tradičných jedál, ktoré si turisti nenechávajú v Maďarsku ujsť. Priviezť si kúsok tejto kuchyne až domov však nie je žiadny veľký problém. Ako sa marhapelket pripravuje?
Ingrediencie
- 1 kg hovädzieho mäsa na guláš
- 250 g tarhone
- 2 PL olivového oleja
- 2 veľké cibule, nakrájané na kocky
- 2 strúčiky, nasekaného cesnaku
- 1 červená a 1 zelená paprika, nakrájané na kocky
- 1 PL mletej papriky
- 1 lyžička mletej rasce
- 1 lyžička soli
- 1/2 lyžičky korenia
- 1 plechovka (400 g) krájaných paradajok vo vlastnej šťave
- 500 ml hovädzieho vývaru
- 2 bobkové listy
- 1 lyžica nasekanej petržlenovej vňate
Postup
- Hovädzie mäso nakrájajte na kocky.
- V hrnci na strednom ohni zohrejte olivový olej. Pridajte hovädzie mäso a restujte ho zo všetkých strán, kým nie je hnedé, asi 5 minút.
- Pridajte cibuľu a restujte ju, kým nie je mäkká a priesvitná, asi 5 minút.
- Pridajte cesnak, papriku, rascu, soľ a korenie a restujte ďalšiu minútu.
- Vmiešajte krájané paradajky, vývar a bobkové listy. Priveďte do varu a potom znížte oheň a duste 1,5 až 2 hodiny, kým mäso nie je mäkké.
- Medzitým uvarte tarhoňu podľa návodu na obale.
- Pred podávaním vyberte bobkové listy.
- Podávajte s uvarenou tarhoňou. Môžete dozdobiť čerstvou petržlenovou vňaťou alebo kyslou smotanou.