Jeden z najobľúbenejších receptov na domáce lasagne. Zapečené cestoviny sú s mletým mäsom jednoducho neodolateľné.
Ingrediencie
- 500 g mletého mäsa (hovädzie alebo mix s bravčovým)
- 1 väčšia cibuľa
- 3 strúčiky cesnaku
- 2 lyžice oleja
- 4 – 5 stredne veľkých paradajok
- 2 červené papriky
- 1 bazalkové pesto (najlepšie domáce, ale nie je to podmienka)
- 12 plátkov anglickej slaniny
- 12 – 14 plátkov lasagní (kupované alebo z domáceho cesta)
- 150 g strúhaného syra
- bešamel
Postup
- Do kastróla či väčšej panvice nalejte olej a osmažte na ňom očistenú, na kocky nakrájanú cibuľu a cesnak na plátky.
- Pridajte mleté mäso, trochu osoľte
- Pridajte pesto, zaklopte pokrievkou a na strednom ohni duste zhruba 15 minút.
- Olúpte paradajky, vyčistite papriky, oboje pokrájajte a prihoďte k mäsu. Nechajte ešte pár minút dusiť.
- Podľa receptu pripravte bešamel a odstavte mäsovú zmes.
- Pripravte si vyšší pekáčik alebo zapekaciu misu a začnite tzv. vrstviť.
- Dno pokryte vrstvou surových lasagní, polejte ich tenkou vrstvou bešamelu, na to navrstvite anglickú slaninu a posypte ju troškou strúhaného syra.
- Ďalšiu vrstvu budú opäť tvoriť lasagne, na ktoré rozprestrite mäsovú zmes a na ne zase lasagne s bešamelom.
- Na bešamel znova mäsová zmes, potom lasagne a poslednú vrstvu bude tvoriť opäť bešamel, ktorý posypeme strúhaným syrom. Nikdy nedávajte ako finálnu vrstvu lasagne, pretože by boli tvrdé.
- Akonáhle máte hotovo, vložte formu či misu do rúry vyhriatej na 180 ° C a pečte zhruba 45 – 50 minút, záleží na type rúry. Upečené nechajte päť minút odstáť a až potom servírujte.