Podľa chuti môžete v tomto recepte pridať naviac iné ovocie, napr. jablká.
Ingrediencie na cesto
- 2,5 hrnčeka hladkej múky
- 1,5 lyžičky morskej soli
- 1/2 hrnčeka studeného masla, nakrájaného na kocky
- 3/4 hrnčeka studenej vody
Ingrediencie na náplň
- 3-4 stopky olúpané a nakrájané rebarbory
- 300g nakrájaných jahôd
- 1/2 hrnčeka trstinového cukru
- 1/2 hrnčeka kryštálového cukru
- 1/4 hrnčeka kukuričného škrobu
- 1 lyžička mletej škorice
- 1/2 lyžičky muškátového orieška
- 1/4 lyžičky soli
- 1 vaječný žĺtok rozšľahaný a zmiešaný s 1 čajovou lyžičkou vody na potretie
Postup
- Zmiešajte múku a soľ, pridajte nakrájané maslo a miešajte, kým nevzniknú hrudky.
- Pridajte do zmesi 1/2 šálky studenej vody a zapracujte.
- Pridávajte zostávajúcu vodu po 1 polievkovej lyžici, kým cesto nezačne tvoriť guľu.
- Cesto rozdeľte na pol, vytvarujte do gulí a zabaľte do fólie, aby chladli v chladničke po dobu minimálne 1 hodiny.
- Predhrejte rúru na 200°C.
- Zmiešajte ingrediencie na náplň a dajte bokom. (okrem vajcia s vodou)
- Na pomúčenej ploche rozváľte 1 guľu na cestá na 30 cm plát.
- Potom cestom vyplňte koláčovú formu/plech.
- Orežte prebytočné cesto a ponechajte aspoň 10cm previs.
- Na ľahko pomúčenom povrchu vyvaľkajte druhú guľu na 30cm plát.
- Rebarborovú náplň rozložte na cestom vyplnenú koláčovú formu.
- Navrch potom rozložte druhý vyvaľkaný plát a zahnite kraje.
- Vytvorte vetracie otvory nožom alebo prepichnutie vidličkou.
- Potrite vajíčkom s vodou.
- Koláč v rúre radšej položte na plech, aby ste predišli jeho vybublaniu do priestoru rúry.
- Pečte 20 minút pri 200°C, potom nižte teplotu v rúre na 180°C a pečte ďalšiu 1 hodinu.