Tradičný kurací vývar

Tradičný kurací vývar

Máte doma zvyšky kuracích kostí, mäsa či droby? Využite ich a pripravte si svoj zdravý kurací vývar plný zdraviu prospešných látok.

Ingrediencie

  • 1 malé kurča (1-1,5 kg)
  • 1 ks veľkej cibule – nakrájaná na štvrtky
  • 2 ks stredne veľkej mrkvy – orezaná a nakrájaná na veľké kusy
  • 2 ks stoniek zeleru – orezaný a nakrájaný na veľké kusy
  • 8 ks vetvičiek petržlenu
  • 4 ks vetvičiek tymiánu
  • 1 ks strúčika cesnaku
  • 6 ks korenín
  • 1 ks bobkového listu

Postup

  • Dajte kura do veľkého hrnca (skôr vysokého a úzkeho).
  • Podlejte ho studenou vodou (asi 8 šálok).
  • Priveďte vodu do varu a zbierajte a vyhoďte všetku penu, čo vypláva na hladinu.
  • Varte aspoň 30 minút.
  • Pridajte cibuľu, mrkvu, zeler a varte ešte 1 a pol hodiny.
  • Do zostávajúceho času 30-45 minút pridajte do hrnca všetky korenia a bylinky.
  • Varte a duste, kým nie je kura jemné a vývar silný a chutný.
  • Presuňte kura a zeleninu do veľkej misy a vývar osoľte.
  • Mäso natrhajte/nakrájajte, zbavte sa kože a kostí a použite ho do polievky či iného pokrmu.
  • Vývar ešte sceďte na odstránenie všetkých zvyškov, ktoré vo vývare zostali.

TIP: Vývar môžete vložiť do pohárov, dať do chladničky na 5 dní a potom zmraziť až na 3 mesiace.

Číry kurací vývar
Zdroj: pixabay.com

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.