Máte doma zvyšky kuracích kostí, mäsa či droby? Využite ich a pripravte si svoj zdravý kurací vývar plný zdraviu prospešných látok.
Ingrediencie
- 1 malé kurča (1-1,5 kg)
- 1 ks veľkej cibule – nakrájaná na štvrtky
- 2 ks stredne veľkej mrkvy – orezaná a nakrájaná na veľké kusy
- 2 ks stoniek zeleru – orezaný a nakrájaný na veľké kusy
- 8 ks vetvičiek petržlenu
- 4 ks vetvičiek tymiánu
- 1 ks strúčika cesnaku
- 6 ks korenín
- 1 ks bobkového listu
Postup
- Dajte kura do veľkého hrnca (skôr vysokého a úzkeho).
- Podlejte ho studenou vodou (asi 8 šálok).
- Priveďte vodu do varu a zbierajte a vyhoďte všetku penu, čo vypláva na hladinu.
- Varte aspoň 30 minút.
- Pridajte cibuľu, mrkvu, zeler a varte ešte 1 a pol hodiny.
- Do zostávajúceho času 30-45 minút pridajte do hrnca všetky korenia a bylinky.
- Varte a duste, kým nie je kura jemné a vývar silný a chutný.
- Presuňte kura a zeleninu do veľkej misy a vývar osoľte.
- Mäso natrhajte/nakrájajte, zbavte sa kože a kostí a použite ho do polievky či iného pokrmu.
- Vývar ešte sceďte na odstránenie všetkých zvyškov, ktoré vo vývare zostali.
TIP: Vývar môžete vložiť do pohárov, dať do chladničky na 5 dní a potom zmraziť až na 3 mesiace.