Hodí sa krehké hrušky, pri ktorých máme istotu, že sa rozpečú. Inak je lepšie ich vopred trochu podusiť, pritom je možné ich trochu prikoreniť klinčekom a škoricou a pomerne nevýraznú chuť hrušiek vyrovnať pridaním štipky kyseliny citrónovej a cukru.
Zmes podusených hrušiek musí byť veľmi hustá, pod hrušky dávame strúhanku alebo ešte lepšie hrubšiu vrstvu drvených piškót.
Pečieme rovnako ako jablková štrúdľa – v predhriatej rúre na 180 stupňov do zlatista.
Ingrediencie:
250 g polohrubej múky
250 g tuku (maslo, Hera)
250 g mäkkého tvarohu (nie z vaničky)
štipka soli
višne
1 vanilkový puding
Postup:
Zmiešame múku so štipkou soli, pridáme tvaroh a nakrájaný tuk a spracujeme cesto.
Cesto rozdelíme na dva až tri diely a vyvaľkáme ho. Potom ho dáme na vymastený plech.
Cesto posypeme strúhankou alebo kokosom.
Višne vykôstkujeme. Môžeme ich buď klásť samotné, alebo si pripravíme višňovú zmes. Višňovú zmes pripravíme nasledovne: vykôstkované višne dáme spolu s cukrom do hrnca. Ohrievame. V 100 ml vody rozmiešame puding, ktorý pridáme do hrnca. Privedieme do varu. Zmes musí byť hustá.
Pretože višne pustia veľa šťavy, dávame pod ne hustý tvaroh alebo uvarený puding.
Štrúdľu zavinieme a potrieme rozmiešaným vajíčkom.