Druh tohto pečiva vďačí za dvoch krehkosť práve obsahu masla a neprítomnosti vajíčka. Jedná sa o tzv. sušienku s orechmi a vanilkovým cukrom, ktorý si môžete buď kúpiť v obchode, alebo jednoducho pripraviť sami (viac sa dozviete nižšie).
Ingrediencie
- Hladkú múku 280g
- Múčkový cukor 40g
- Mleté vlašské orechy 80g
- Maslo 200g
- Vanilkový cukor 2 vrecká
- Citrónovú kôru
- Múčkový cukor na posyp/obalenie
Post u p
- Vložte všetky ingrediencie do veľkej misy a zmiešajte tak, aby sa všetky dobre prepojili.
- Malo by vám vzniknúť hladké cesto.
- Toto cesto potom vytvarujte do tvaru valčeka s priemerom asi 3-4 cm a zabaľte do plastovej potravinárskej fólie.
- Nechajte oddýchnuť v chladničke aspoň na hodinu, či dve.
- Predhrejte si rúru na 180°C.
- Valček cesta nakrájajte na malé kúsky, z ktorých vytvarujte malé rožky.
- Rožky pokladajte na plech vyložený papierom na pečenie.
- Jednotlivé várky vanilkových rožkov pečte 12-15 minút (v závislosti od veľkosti rožkov), alebo než začnú zlátnuť.
- V čase pečenia si zmiešajte práškový cukor s vanilkovým cukrom (návod na vlastný vanilkový cukor nižšie).
- Hotové a ešte teplé rožky, dve minúty po vybratí z rúry, obaľte v nami zmiešanej cukrovej zmesi.
- Obalené rožteky nechajte ešte úplne vychladnúť a potom sú pripravené na servírovanie.
- A čo je super – v chladnom prostredí vydrží čerstvé niekoľko týždňov.