INGREDIENCIA
na šalát
- 30 dkg mäkkej salámy
- 2 stredne veľké kyslé uhorky
- 2 stredne veľké cibule
- 1 pohár Moravanky
- 250 ml majonézy
- podľa chuti korenie, soľ a cukor
na želatínu
- 1 vrecúško želatíny jemne mleté
- 450 ml vody
- 3 polievkové lyžice octu
- ½ polievkové lyžice soli
- 1 a ½ polievkovej lyžice cukru
- štipka mletého korenia
suroviny na rolky
- 10 plátkov šunky
- 5 ks natvrdo uvarených vajec
- 5 plátkov tvrdého syra
- 1-2 kyslé uhorky
- 10 prúžkov červenej papriky
- 3 polievkové lyžice sterilizovaného hrášku (môže byť aj kukurica)
POSTUP
- Pripravíme si domáci šalát.
- Salámu, uhorky, cibuľu a Moravanku (bez feferónky) nasekáme alebo nakrájame nadrobno.
- Z Moravanky zlejeme vodu cez sitko.
- K surovinám pridáme majolku.
- Dôkladne premiešame a dochutíme podľa vlastnej chuti.
- Nachystáme si želatínu.
- Do kastrólika nalejeme studenú vodu a ochutíme ju soľou, cukrom, octom a mletým čiernym korením.
- Všetko dôkladne rozmiešame a prisypeme vrecko želatíny.
- Želatínu metličkou dôkladne rozmiešame vo vode a necháme 10 minút odpočinúť, aby želatína napučala.
- Potom ju dáme na mierny plameň a za stáleho miešania želatínu zahrejeme.
- Želatína sa nesmie variť.
- Akonáhle sa z vody začne viac fajčiť, stiahneme kastrólik zo sporáka.
- Želatínu necháme schladiť do vlažnej podoby.
- Než želatína vychladne, tak si naaranžujeme aspikové rolky.
- Najskôr naplníme šunku šalátom . , stočíme a rolky uložíme do chladničky.
- Pripravíme prízdoby.
- Olúpeme a na plátky nakrájame vajcia, pripravíme uhorky.
- Drobnejšiu uhorku prepolíme a narežeme do vejárika (na päť spojených plátkov). Keď máme veľké uhorky, narežeme ich na šikmé plátky. Nakrájame kúsok kapie na prúžky.
- Uložíme do chladničky.
- Podľa veľkosti roliek vyberieme vhodnú formu na aspik. Mala by mať rovné dno a rozmer taký, aby sa do neho dali závitky čo najekonomickejšie skladať.
- Vychladnutý aspik nalejem do misky v asi centimetrovej vrstve. Dáme do chladu.
- Aspik necháme tuhnúť len tak, aby už držal tvar , ale ešte nebol tuhý.
- Na túto vrstvu naukladáme naplnené závitky.
- Potom pridávame na závitky prechladnutý aspik, aby cez ne stekal.
- Formu naplníme do polovice výšky závitkov a zase dáme stuhnúť, ale zase nie celkom, len do polomäkka.
- Nalejeme ďalšiu malú vrstvu a opäť dáme zatuhnúť do polomäkka.
- Na rolky kladieme prízdoby.
- Zalejeme vrstvou aspiku mala by siahať asi 1 cm nad suroviny.
- Necháme zatuhnúť ideálne cez noc v chladničke.