Premýšľate nad tým, čo si urobíte na Štedrý deň za raňajky?
Čo tak vyskúšať brioškový chlieb a ozdobiť ho bourbonovo-karamelovou polevou ?
Síce sa nejedná o tradičné karamelové pečivo, ale nemusíte sa každý rok držať svojich tradícií.
Ak sa bojíte, že vaše ratolesti by tento dezert nechceli jesť, môžete im pripraviť podľa tohto receptu klasickú vianočnú štôlňu .
INGREDIENCIA NA CHLIEB
- 2 lyžice rozpusteného nesoleného masla
- 2 hrnčeky plnotučného mlieka
- 1 lyžička vanilkového extraktu
- 1/3 hrnčeka kryštálového cukru
- štipka soli
- 4 vajcia
- 6 hrnčekov na kúsky nakrájaných briošiek (zoženiete ich napríklad v Makre)
INGREDIENCIA NA KARAMEL
- 1 hrnček kryštálového cukru
- 1/4 lyžičky čerstvej citrónovej šťavy
- 4 lyžice nesoleného masla nakrájaného na kúsky
- 1 hrnček smotany
- 2 lyžice bourbonu
- 1/2 lyžičky čistého vanilkového extraktu
POSTUP
- Pripravte si prvé cesto na chlieb. Použite formu na pečenie s priemerom 20 centimetrov (v prípade hranatej formy 20×20 centimetrov).
- V miske rozšľahajte mlieko, rozpustené maslo, vanilkový extrakt, cukor a soľ. Rozšľahajte zvlášť vajcia a pridajte ich do misky. Potom pridajte nakrájané briošky a nechajte 30 minút odstáť.
- Predhrejte si zatiaľ rúru na 180 °C.
- Cesto dajte do formy na pečenie a dajte piecť na zhruba 30 až 40 minút.
- Pripravte si medzitým bourbon-karamelovú polevu. V hrnci zmiešajte cukor, citrónovú šťavu a 1/4 hrnčeka vody. Zmes priveďte do varu a za stáleho miešania drevenou vareškou ju varte, kým cukor nezhustne a nestmavne. To bude trvať zhruba 10 až 14 minút.
- Hrniec odstavte a vmiešajte doň maslo, pridajte opatrne smotanu, bourbon a vanilkový extrakt. Potom karamel miešajte, kým sa všetky ingrediencie dokonale nespoja.
- Potom dajte hrniec späť na mierny oheň a varte zhruba 10 minút, pokiaľ nie je karamel dostatočne hustý.
- Hrniec dajte bokom, nechajte vychladnúť, a potom ním ozdobte upečený brioškový chlieb.