Za pomoci ručného miesenia vytvoríme krehké cesto, ktoré rozdelíme na dve časti.
Každú časť cesta zabalíme do potravinovej fólie a necháme v chladničke odležať aspoň 30 minút.
Cesto váľame na plát tenký približne 3 – 5 mm a za pomoci vykrajovačov s vianočnými motívmi tvoríme kolieska, hviezdičky a ďalšie obľúbené tvary. Minimálne polovica vykrojených tvarov nesmie mať vykrojený stred, pretože sa budú ešte potierať smotanovým syrom.
Vykrojené škvarkové pečivo rozložíme na papierom na pečenie opatrený plech a pečieme pri 200 ° C približne 15 – 20 minút.
Kôpor nakrájame na drobno. Malé množstvo kôpru si necháme bokom na finálne posypanie zlepovaných cukroviniek, zvyšok zmiešame s chrenovým smotanovým syrom.
Nátierku vložíme do plniaceho vrecka a dávkujeme ju na polovicu cukroviniek bez vykrojeného stredu. To potom zlepíme s ďalším upečeným vianočným tvarom.
Pred podávaním môžeme zlepované vianočné pečivo posypať čerstvým kôprom.
INGREDIENCIA
100 g hladkej múky
1 vajce
100 g mäkkého masla
150 g parmezánu
6 čiernych olív
1 štipka soli
korenie
zmes talianskej bylinky alebo sušené oregano, bazalka a rozmarín
POSTUP
Predhrejeme si rúru na 200 °C
Olivy nakrájame na drobné kúsky.
Do misy dáme múku, parmezán, soľ, olivy, mäkké maslo, bylinky, žĺtok a pekne dohladka vyhnite cesto.
Valčekom rozvaľkáme cesto na hrúbku približne ½ cm.
Za pomocou vykrajovačov v tvare stromčeka vytvoríme sušienky, ktoré následne kladieme na plech s papierom na pečenie.
Slané pečivo s nivou pečieme zhruba 10 minút do doby, než bude zlatisto žlté.
Toto slané syrové pečivo s parmezánom môžeme podávať ako za tepla, tak za studena.