Talianska omáčka Napoletana alebo Salsa di Pomodoro alla Napoletana je omáčka vhodná na cestoviny, ktorá je tiež najjednoduchšia zo všetkých talianskych paradajkových omáčok.
Je základom mnohých ďalších omáčok na báze obľúbených voňavých paradajok.
INGREDIENCIA:
- 1 cibuľa
- 2 strúčiky cesnaku
- 1,5 kg zrelých paradajok
- 400g macaronov
- korenie a soľ
- čerstvá bazalka
- olivový olej
- parmezán
POSTUP:
- Paradajky dáme do misy a zalejeme vriacou vodou.
- Po 30 sekundách vodu zlejeme, paradajky ochladíme v studenej vode, osušíme ich, olúpeme, prepolíme a zbavíme semienok.
- Nahrubo nasekáme.
- Olivový olej rozohrejeme v hrnci.
- Pridáme očistenú a nasekanú cibuľu a cesnak, po 5 minútach pridáme paradajky, bobkový list.
- Dusíme na miernom plameni asi 20 minút.
- Medzitým vo vriacej osolenej vode uvaríme makaróny do podoby „aldente“.
- Osolíme, dochutíme čiernym korením, vytiahneme bobkový list.
- Omáčku servírujeme s makarónmi zdobenou strúhaným parmezánom a listami bazalky.
zdroj: rosariaaifornelli.blogspot.com
Cestoviny penne môžem servírovať hromadne z jednej misy, vychutnáme si tak pri stole s rodinou skvelé talianske jednoduché a chutné jedlo.
INGREDIENCIA:
- 400g penne cestovín
- 4 ančovičky
- 2 lyžice capari
- 4 lyžice čiernych olív
- 4 strúčiky cesnaku
- hrsť nasekanej petržlenovej vňate
- 1dcl bieleho vína
- 400g cherry paradajok
- 4 feferónky
POSTUP:
- Vo vriacej osolenej vode uvaríme penne do podoby „aldente“.
- Medzitým si do panvice s olivovým olejom vhodíme rukou stlačený cesnak, ančovičky, ktoré rukou natrháme na kúsky, capari a nakrájané olivy.
- Po chvíľke ochutíme nakrájanou feferónkou a necháme pár minút restovať, aby sa spojili všetky chute.
- Odstránime cesnak, prilejeme biele víno a zatiaľ si nakrájame paradajky na polovičky.
- Akonáhle z vína vyprchá alkohol, môžeme pridať paradajky.
- Nakoniec v panvici zmiešame penne so všetkými ingredienciami, podľa potreby podlejeme vodou z cestovín, pridáme petržlenovú vňať, ozdobíme bazalkou a môžeme podávať.