Sú to posvietenské koláče s dvojitou náplňou. Jedna sa skrýva vo vnútri, zabalená do cesta, druhá je potom hore na koláči posypaná posýpkou.
Na prvý pohľad tak vyzerajú ako obyčajné koláče, o to väčšie prekvapenie, keď do nich uhryznete.
INGREDIENCIA
na cesto
- 100 ml mlieka
- 20 g čerstvého droždia
- 250 g hladkej múky
- štipka soli
- štipka muškátového orieška
- 50 g cukru krupica
- citrónová kôra
- 2 žĺtky
- 50 g masla
na náplne
- tvarohová a lekvárová – viď.predchádzajúce recepty
na posýpku
- 50 g polohrubej múky
- 30 g cukru krupica
- 30 g masla
POSTUP
- Do vlažného mlieka dáme lyžicu cukru a pridajte rozdrobené droždie.
- Na teplom mieste necháme vzísť kvások.
- Do misy preosejeme múku, pridajte soľ, muškátový oriešok, zvyšok cukru a citrónovú kôru, dobre premiešame.
- Maslo rozpustíme a necháme vychladnúť.
- Vzídený kvások vlejeme do misy s múkou, pridáme žĺtky a začneme spracovávať cesto.
- Po chvíľke pridáme rozpustené maslo a pokračujeme v miesení.
- Vypracujeme vláčne a nelepivé cesto.
- Dáme do misy, zľahka poprášime múkou, prikryjeme utierkou a necháme na teplom mieste 30-40 minút kysnúť.
- Potom cesto prepracujeme a necháme znova ďalších 30 minút kysnúť.
- Pripravíme si náplne a posýpku.
- Múku s cukrom dáme do misy a premiešame.
- Pridáme na kúsky nakrájané, ľahko zmäknuté maslo a rukou vypracujeme posýpku.
- Rúru predhrejeme na 190 °C, dva plechy si vyložíme papierom na pečenie.
- Vykysnuté cesto rozdelíme na 20 kúskov.
- Každý kúsok stlačíme do placky, dáme lyžičku tvarohovej náplne a zabalíme.
- Spojem dole položíme na pripravený plech.
- Takto pripravené kúsky necháme na plechu 15 minút kysnúť.
- Do každého kúska potom urobíme jamku, opatrne prstami pretlačíme stred a okraje potrieme rozšľahaným vajíčkom.
- Naplníme slivkovým lekvárom a posypeme posýpkou.
- Dáme piecť do vyhriatej rúry na 12-15 minút do zlatista.