Kysnutý koláč s čučoriedkami a posýpkou

Kysnutý koláč s čučoriedkami a posýpkou

Klasika vo forme kysnutého cesta poteší úplne každého.

Budete potrebovať:

Cesto:

  • 500 gramov polohrubej múky
  • 1 kocka kvasníc
  • 80 gramov cukru krupice
  • 250 mililitrov mlieka
  • 1 vajce
  • štipka soli

Posýpka:

  • 75 gramov jemných ovsených vločiek
  • 600 gramov čučoriedok
  • 60 gramov polohrubej múky
  • 75 gramov masla
  • 75 gramov cukru krupice

Postup prípravy:

  • Najskôr si pripravte cesto, ktoré je časovo náročnejšie.
  • Do misy rozdrobte kocku kvasníc, ktorú prelejte vlažným mliekom.
  • Na kvasnice s mliekom nasypte 10 gramov cukru a trochu zamiešajte – nechajte 15 minút odstáť, vzíde vám kvások.
  • Do druhej misy nasypte múku, ktorú preosejte.
  • Pridajte vzniknutý kvások spoločne s ostatnými ingredienciami na cesto.
  • Všetko dobre premiešajte – malo by vzniknúť vláčne cesto, ktoré je potrebné poriadne vyhnetať.
  • Hotové cesto uložte na teplé miesto, zasypte múkou a prikryte utierkou – nechajte pol až trištvrte hodinky kysnúť.
  • Medzitým si pripravte čučoriedky – umyte ich av sitku ich nechajte odkvapkať.
  • Ovsené vločky s múkou, cukrom a maslom premiešajte tak, aby vznikla omrvinka.
  • Rúru si predhrejte na 180 stupňov a pripravte si formu či plech na koláč.
  • Nakysnuté cesto vložte do formy – pomocou prstov ho rovnomerne rozprestrite.
  • Nasypte na cesto čučoriedky a zasypte pripravenou posýpkou.
  • Takto pripravený koláč nechajte stáť 15 minút a potom ho vložte do rúry.
  • Pečte asi ďalších 30 minút.
pečený kysnutý koláč s čučoriedkami a posýpkou na povrchu
Zdroj foto: pinterest.com

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.