Ak vás netlačí čas, tak rozhodne vyskúšajte tento koláč s čučoriedkami, ktorý je síce časovo náročnejší, ale stojí za to!
Budete potrebovať:
- 275 gramov zmäknutého masla
- 300 gramov hladkej múky
- 275 gramov + 3 lyžice cukru krupice
- 1 balenie vanilkového cukru
- 500 gramov čučoriedok
- soľ
- 20 gramov kukuričného škrobu
- 1/4 litra čučoriedkovej šťavy, džúsu
- 1 polievková lyžica citrónovej šťavy
- 2 vajcia
- 500 gramov nízkotučného tvarohu
- 1 balenie vanilkového pudingového prášku
- 0,5 litra mlieka
Postup prípravy:
- Predhrejte si rúru na 180 stupňov a pripravte si formu na koláč s priemerom 26 centimetrov.
- V hrnci rozpustite 150 gramov masla a nechajte mierne vychladnúť.
- V miske zmiešajte preosiatu múku, 150 gramov cukru, vanilkový cukor a štipku soli.
- Pridajte tekuté maslo a všetko premiešajte na pevné cesto.
- Cesto pomocou prstov natlačte do pripravenej formy a dajte ho na 10 minút zapiecť do rúry – trochu cesta si ponechajte ako posýpku.
- Medzitým si pripravte čučoriedky.
- V miske zmiešajte kukuričný škrob a 5 polievkových lyžíc čučoriedkovej šťavy.
- Do hrnca nalejte zvyšok šťavy a spolu s 3 polievkovými lyžicami cukru priveďte do varu.
- Potom do vriacej šťavy vmiešajte rozmiešaný škrob a za stáleho miešania varte asi 1 minútu.
- Do tejto zmesi potom opatrne vmiešajte ¾ čučoriedok a nechajte asi 10 minút vychladnúť.
- Takto pripravený čučoriedkový kompót naneste na cesto a nechajte vychladnúť.
- Začnite s prípravou krému.
- Najskôr si uvarte puding, ktorý treba nechať vychladnúť.
- Ďalej zmiešajte tvaroh, 125 gramov masla a 125 gramov cukru a vyšľahajte do hladka.
- Pridajte citrónovú šťavu a obe vajcia.
- Nakoniec do tvarohovej zmesi vmiešajte po častiach vychladnutý puding.
- Opatrne na čučoriedkovú zmes naneste pudingový krém s tvarohom a zasypte zvyšným rozdrobeným cestom a zvyškom čučoriedok.
- Vložte koláč do rúry a pečte asi 50 minút.
- Pred podávaním nechajte koláč úplne vychladnúť.