Ľahký, svieži a veľmi jednoduchý – presne taký je tento typ koláča.
Budete potrebovať:
- 250 gramov hladkej múky
- 150 gramov práškového cukru
- 150 gramov masla
- 1 vajce
- 100 gramov pražených lieskových orechov
- štipka vanilky, citrónovej kôry, škorice a mletého klinčeka
- 10 gramov kypriaceho prášku do pečiva
- 300 gramov čučoriedkového džemu
- 1 menší hrnček plátkov mandlí
Postup prípravy:
- Maslo s cukrom utrite a pridajte preosiatu múku, orechy, vajcia, korenie a prášok do pečiva.
- Všetko uhneťte v nelepivé a tuhé cesto, ktoré vložte do chladničky aspoň na pol hodiny.
- Tri štvrtiny cesta rozvaľkajte asi na 1,5 centimetra vysoký plát, ktorý opatrne preneste do formy na koláč – priemer formy 22 centimetrov.
- Na cesto natrite čučoriedkový džem.
- Zo zvyšného cesta vyvaľkajte plát, z ktorého vykrojte pásky, ktoré položte na koláč tak, aby pripomínali mriežku.
- Tieto pásky potrite vajcom a celý koláč zasypte plátkami mandlí.
- Koláč vložte do vopred predhriatej rúry a pečte pri teplote 190 stupňov asi 40 minút.