Makový koláč so slivkami je ideálnou voľbou, pokiaľ si chcete užívať chladné dni s horúcim čajom a dobrou knihou.
Budete potrebovať:
Cesto:
- 120 gramov ražnej múky
- 1 polievková lyžica hnedého cukru
- 1 čajová lyžička mletej škorice
- malá štipka soli
- 65 gramov masla
- 1 polievková lyžica medu
- 1 žĺtok
Náplň:
- 200 mililitrov mlieka,
- vanilkový struk
- 2 polievkové lyžice medu
- 2 polievkové lyžice hnedého cukru
- 1 lyžička mletej škorice
- 200 gramov maku
- 1 bielok
- 4–5 sliviek
- 2 polievkové lyžice vanilkového cukru
- 1 čajová lyžička škorice
Postup prípravy:
- Najskôr zmiešajte všetky suché ingrediencie – múku, hnedý cukor, škoricu a soľ a premiešajte ich.
- Do sypkej zmesi vložte na kocky nakrájané maslo a vymiešajte na drobivé cesto.
- Pridajte med a žĺtok a všetko premiešajte, kým sa nevytvorí klasické cesto.
- Cesto rovnomerne natlačte do guľatej formy, niekoľkokrát ho prepichnite vidličkou a vložte do chladničky na pol hodiny.
- Medzitým si pripravte slivky, ktoré umyte, zbavte nežiaducich predmetov a každú slivku nakrájajte na 4-6 plátkov.
- Rúru predhrejte na 180 stupňov.
- Hotové cesto vložte do rúry a nechajte ho piecť 10 minút.
- Medzitým si pripravte náplň.
- Nalejte mlieko do hrnca a začnite ho zahrievať.
- Pridajte med, cukor, škoricu a semienka z vanilkového struku.
- Všetko premiešajte dohromady, akonáhle sa budú po stranách hrnca tvoriť bublinky, pridajte pomletý mak, chvíľku povarte a nechajte vychladnúť.
- V ďalšej mise vyšľahajte vaječný bielok do tuhého snehu a opatrne ho vmiešajte do vychladnutej náplne.
- Celú zmes natrite na predpečený koláč a vložte ho znova do rúry.
- Pečte asi 50 minút na 165 stupňov.